Κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του σε μία ακόμη γιορτή, στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ 10, εν μέσω αυστηρού lockdown, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων. Με την πολιτική ένταση στα ύψη, το σημερινό ραντεβού του στη Βουλή θα είναι ένα από τα δυσκολότερα της πρωθυπουργικής του θητείας.

Αντιμέτωπος με σειρά αποκαλύψεων στο τέλος του περασμένου έτους για τα κορωνοπάρτι, που διοργανώθηκαν με περιφρόνηση των υγειονομικών περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και καθόρισαν τη ζωή άλλων ανθρώπων, ο Μπόρις Τζόνσον θα κληθεί να απαντήσει εάν ήταν παρών στη γιορτή στις 20 Μαΐου 2020, όπως αποκαλύπτουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποκάλυψη το βράδυ της Δευτέρας από το τηλεοπτικό δίκτυο ITV του περιεχομένου ενός mail που εστάλη σε περίπου 100 άτομα από τον επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού, Μάρτιν Ρέινολντς, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη φύση της εκδήλωσης στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ. «Φέρτε τα ποτά σας, ας επωφεληθούμε από τον καλό καιρό», παρακινούσε ο αποστολέας.

Περί τα 30 άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον βρετανικό Τύπο, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός και η μνηστή του Κάρι, η οποία στη συνέχεια έγινε πρωθυπουργική σύζυγος. Εκείνη τη χρονική περίοδο, μόνο δύο άτομα μπορούσαν να συναντηθούν σε εξωτερικό χώρο.

Η οργή κλιμακώνεται στις τάξεις των Τόρις, στους κόλπους των οποίων, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ορισμένοι θεωρούν πως το ζήτημα δεν είναι αν ο Μπόρις Τζόνσον θα αποχωρήσει από την εξουσία, αλλά πότε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Εκκλήσεις για παραίτηση

 

«Ο Τζόνσον χάνει την υποστήριξη των Τόρις», είναι ο σημερινός τίτλος της συντηρητικής Daily Telegraph, που προβάλλει την έκκληση του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στη Σκωτία, Ντάγκλας Ρος, για παραίτηση αν αποδειχθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός παραβίασε τους κανόνες και εξαπάτησε το Κοινοβούλιο.

Οι Times προβάλλουν τη θέση μελών της κυβέρνησης, που ζητούν από τον Τζόνσον «να εκφράσει τη λύπη του», για να μην «τους πάρει όλους η μπάλα».

Η Daily Mail αναρωτιέται εάν «το πάρτι έχει τελειώσει για τον πρωθυπουργό», τονίζοντας ότι ο Συντηρητικός ηγέτης περνά τη σοβαρότερη κρίση από την άνοδό του στην εξουσία, τον Ιούλιο 2019.

Η εφημερίδα The Guardian προβάλλει, επίσης, την οργή των Συντηρητικών βουλευτών κατά του ηγέτη τους, τις εκκλήσεις τους για διαφάνεια και για την έκφραση συγγνώμης.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Μπόρις Τζόνσον αρκέστηκε σε ένα χαμόγελο φανερά ενοχλημένος και παρέπεμψε στην έρευνα που διεξάγεται για μια σειρά Covid parties που διοργανώθηκαν από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο 2020.

Δύο χρόνια μετά την ιστορική εκλογική του νίκη, ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει τη δημοφιλία του να καταρρέει τους τελευταίους μήνες, αφού αντιστάθηκε σε σειρά κρίσεων. Εκτός των πάρτι, η υπόληψή του κηλιδώθηκε από τις υποψίες ότι είπε ψέματα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας, για την ανάθεση συμβολαίων σε φίλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή τις κατηγορίες για εύνοια προς τους γενναιόδωρους χορηγούς του Συντηρητικού Κόμματος.

Εάν συνεχίσει να αρνείται να αποχωρήσει, μια ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής εναντίον του στις τάξεις των Τόρις αρκεί για να τον απομακρύνει. Αν και, προς το παρόν, αυτή η εξέλιξη δεν θεωρείται πιθανή, δεν είναι πλέον ταμπού στους κύκλους των Συντηρητικών, καθώς συνηθίζουν να ξεφορτώνονται τους ηγέτες τους όταν γίνονται βαρίδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης