Μέλη της Greenpeace και της Διεθνούς Αμνηστίας κάλεσαν εκ νέου την κυβέρνηση της Βρετανίας να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό έρευνα για την απόδοση νέων ευθυνών στην εταιρεία «Trafigura», η οποία προκάλεσε σημαντική μόλυνση με τοξικά απόβλητα στα περίχωρα πόλης της Ακτής Ελεφαντοστού.

Όπως επισημαίνεται σε άρθρο της εφημερίδας «guardian», οι δύο οργανώσεις επιρρίπτουν εκ νέου ευθύνες στην ολλανδική εταιρεία για την περιβαλλοντική καταστροφή που σημειώθηκε το 2006 στα περίχωρα της οικονομικής πρωτεύουσας Αμπιτζάν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να υπήρξε εμπλοκή και Βρετανών αξιωματούχων στην υπόθεση. Εκτιμάται ότι χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν εκείνη την περίοδο στο νοσοκομείο, έχοντας εμφανή σημάδια δηλητηρίασης, με 17 από αυτούς να χάνουν τελικά τη ζωή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Trafigura» προχώρησε στην καταβολή σημαντικών αποζημιώσεων στο αφρικανικό κράτος, καλύπτοντας παράλληλα τα έξοδα από τους καθαρισμούς των ειδικών συνεργείων, χωρίς ποτέ όμως να παραδεχτεί τις ευθύνες της. Επικαλούμενες τα αποτελέσματα έκθεσης τριών ετών, οι δύο οργανώσεις υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία για τη φύση του φορτίου είχαν σημαντικές ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις καθώς και υπεραπλουστεύσεις, με αποτέλεσμα να «ανάψει» το πράσινο φως από την πλευρά της κυβέρνησης του αφρικανικού κράτους για την εισαγωγή τους σε ιβοριανό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τοξική Αλήθεια»

Μέσα στην έκθεση με τίτλο, «Η Τοξική Αλήθεια», επισημαίνεται ότι το 2006, πλοίο της «Trafigura» είχε μεταφέρει δεκάδες βαρέλια με τοξικά απόβλητα στα ανοικτά της Ακτής Ελεφαντοστού, στο πλαίσιο συμφωνίας με νεοσύστατη εταιρεία της χώρας. Το επικίνδυνο φορτίο του «Probo Koala» μεταφέρθηκε στην ακτή με μικρά σκάφη και από εκεί με φορτηγά σε χωματερή του Αμπιτζάν, όπου και τοποθετήθηκε χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Αποτέλεσμα…

Οι κάτοικοι αρκετών συνοικιών της οικονομικής πρωτεύουσας παρουσίασαν έντονες στομαχικές διαταραχές και ζαλάδες, με τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται σαν τα… μανιτάρια όσο περνούσαν οι ημέρες. Από την πρώτη στιγμή η «Trafigura» αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι τα απόβλητα είχαν υποστεί ειδικά επεξεργασία και δεν ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, ρίχνοντας παράλληλα το φταίξιμο στην εταιρεία που ανέλαβε τον εκτελωνισμό και την εισαγωγή τους.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Greenpeace εξηγεί σε δηλώσεις του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC πως η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εκμετάλλευσης των «παραθύρων» που υπάρχουν στη διεθνή νομοθεσία και τα οποία επιτρέπουν σε μεγάλες πολυεθνικές να πετούν απόβλητα σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας χωρίς να μπορούν να υποστούν εύκολα τις νομικές συνέπειες.
«Μια εταιρεία κατάφερε να εκμεταλλευτεί πλήρως τα νομικά κενά με καταστροφικές συνέπειες», σημειώνει ο Kumi Naidoo.

Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ένας Ολλανδός αστυνομικός είχε προειδοποιήσει τους υπευθύνους των γραφείων της εταιρείας στο Λονδίνο ότι το «Probo Koala» μετέφερε επικίνδυνα χημικά όταν είχε δέσει προσωρινά στο λιμάνι του Άμστερνταμ.

«Ποτέ δεν συνειδητοποίησα ότι η “Trafigura” θα έριχνε τα απόβλητα στην Αφρική. Περίμενα ότι η εταιρεία θα σταματούσε όταν συνειδητοποιούσε ότι υπήρχε κόσμος που γνώριζε για το φορτίο του πλοίου», αναφέρει ο αστυνομικός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Βαρύ» το κουστούμι των αποζημιώσεων

Παρόλο που η εταιρεία δεν παραδέχτηκε ποτέ τις νομικές της ευθύνες για την περιβαλλοντική καταστροφή, μέσα στα επόμενα χρόνια προχώρησε σε καταβολή σειράς αποζημιώσεων στην ιβοριανή κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα:

  • Το 2007 έδωσε 160 εκατ. δολάρια.
  • Το 2009 πλήρωσε άλλα 45 εκατ. δολάρια σε ιδιώτες ενάγοντες, πριν η υπόθεση οδηγηθεί σε δικαστήριο της Βρετανίας από τη βρετανική ομάδα δικηγόρων, «Leigh Day and Co», με περίπου 30.000 καταγγελίες πολιτών της αφρικανικής χώρας.
  • Τον Ιούλιο του 2010 το δικαστήριο έκρινε ένοχη την «Trafigura» για παράνομη εξαγωγή τοξικών αποβλήτων από το Άμστερνταμ και απόκρυψη του περιεχομένου του φορτίου, με την εταιρεία να καταβάλλει 1,3 εκατ. δολάρια.
Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ζητά έρευνα για τον φάκελο «Trafigura», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011, 06:56

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης