Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει αναστρέψιμα τα βήματα υπαναχώρησης από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019, 15:06
Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει αναστρέψιμα τα βήματα υπαναχώρησης από τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2015

Όλα τα βήματα που έλαβε το Ιράν για να υπαναχωρήσει περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, αυξάνοντας το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου, είναι «αναστρέψιμα» αν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συνθήκη εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δήλωσε σήμερα μέσω του Τwitter ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Σήμερα το Ιράν προχωράει στον δεύτερο γύρο του μηχανισμού για την επίλυση διαφορών με βάση την Παράγραφο 36 του (κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου) JCPOA. Διατηρούμε το δικαίωμα να συνεχίσουμε να το κάνουμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας αντιμέτωποι με την Αμερικανική Οικονομική Τρομοκρατία. Όλα αυτού του είδους τα βήματα είναι αναστρέψιμα μόνο μέσω της συμμόρφωσης της Ε3 (Σ.τ.Σ: ο όρος αναφέρεται στην Γερμανία, τη Βρετανία και την Γαλλία)», ανέφερε στο Twitter ο Ζαρίφ.

Η πυρηνική συμφωνία είναι επίσημα γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο (JCPOA). Τον περασμένο χρόνο οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία, την οποία είχαν υπογράψει μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία και χώρες της Ε.Ε. όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου σε όποιο επίπεδο και ποσότητα αψηφώντας τις αμερικανικές προσπάθειες άσκησης πίεσης στη χώρα με την επιβολή κυρώσεων ώστε να αναγκαστεί να επαναδιαπραγματευτεί την πυρηνική συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019, 15:07