Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί καταδίκασε σήμερα τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο Ιράκ, που στοίχησε τη ζωή σε 15 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 14 τουλάχιστον ήσαν Ιρανοί σιίτες προσκυνητές, μεταδίδει το πρακτορείο Irna.

«Το Ιράν καταδικάζει την τυφλή αυτή τρομοκρατική πράξη που αντιβαίνει στις ανθρώπινες κι ισλαμικές αξίες», δήλωσε ο Αραγτσί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η ιρακινή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ζωή των Ιρανών προσκυνητών».

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, 14 προσκυνητές βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 45 τραυματίσθηκαν σε επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, ο οποίος εμβόλισε με το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Οι Ιρανοί σιίτες μόλις είχαν διαβεί τα σύνορα, όταν το λεωφορείο τους έγινε στόχος της βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της πόλης Μουκνταντίγια, 80 χλμ. βορειοανατολικά της ιρακινής πρωτεύουσας, στην ασταθή επαρχία της Ντιγιάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ιρακινές αστυνομικές πηγές, οι προσκυνητές κατευθύνονταν προς την ιερή πόλη της Νατζάφ, στα νότια της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του σημαντικού για τους σιίτες ιμάμη Άλι, ενώ στην πόλη Κερμπάλα στην ίδια περιοχή βρίσκεται το μαυσωλείο του ιμάμη Χουσέιν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.

Το Ιράκ αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο προσκυνήματος για τους σιίτες απ’ όλον τον κόσμο και ιδίως για τους γείτονες του Ιράν. Οι σουνίτες αντάρτες και η αλ Κάιντα του Ιράκ θεωρούν τους σιίτες, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού στη χώρα, αποστάτες.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης