Το Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα ότι σημειώθηκε μια έκρηξη στο βασικό διαστημικό κέντρο του, επικρίνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επειδή αντέδρασε “με χαρά” στην είδηση αυτή.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Παρασκευή μέσω του Twitter ότι η Ουάσινγκτον “δεν εμπλέκεται” στο “καταστροφικό ατύχημα” που σημειώθηκε πριν από την εκτόξευση του πυραύλου που μετέφερε τον δορυφόρο Safir στο διαστημικό κέντρο Σεμνάν, στο βόρειο Ιράν. Συνόδευσε το μήνυμά του με μια φωτογραφία που τράβηξαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, οι ιρανικές αρχές διέψευσαν ότι έγινε κάποιο ατύχημα, όμως σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλί Ραμπιεΐ επιβεβαίωσε την έκρηξη. Όπως είπε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο δορυφόρος δεν είχε ακόμη μεταφερθεί στο Σεμνάν.

Φωτογραφίες που τραβήχθηκαν στις 29 Αυγούστου και περιήλθαν στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν μια στήλη μαύρου καπνού να υψώνεται από τη ράμπα εκτόξευσης του διαστημικού κέντρου.

“Ευτυχώς, δεν σκοτώθηκε κανείς σε αυτό το ατύχημα. Επρόκειτο για ένα τεχνικό πρόβλημα”, είπε ο Ραμπιεΐ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε κατόπιν τους εχθρούς του Ιράν, λέγοντας ότι θέλουν να κάνουν τον κόσμο να πιστέψει “ότι είναι σε θέση να διεισδύσουν στους οργανισμούς μας για να κατασκοπεύσουν ή να κάνουν δολιοφθορά”. Επέκρινε επίσης τις αναρτήσεις του Τραμπ: “Δεν ξέρουμε γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος ανάρτησε τη φωτογραφία ενός δορυφόρου και αντιμετώπισε με χαρά το θέμα”, είπε.

“Ευτυχώς, οι γνώσεις μας στον (διαστημικό) τομέα αυξάνονται καθημερινά”, κατέληξε ο Ραμπιεΐ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης