Η Τεχεράνη αποδεσμεύεται τον Ιούλιο από άλλες δύο δεσμεύσεις της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019, 20:14
Η Τεχεράνη αποδεσμεύεται τον Ιούλιο από άλλες δύο δεσμεύσεις της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Το Ιράν θα αποδεσμευθεί «αποφασιστικά», «από τις 7 Ιουλίου», από άλλες δύο από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμά του το 2015, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars επικαλούμενο υψηλόβαθμο Ιρανό αξιωματούχο.

Σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων, η Τεχεράνη ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι σταματά να θεωρεί ότι δεσμεύεται από τα όρια που έθετε αυτή η συμφωνία, που επιτεύχθηκε το 2015 στη Βιέννη με έξι διεθνείς δυνάμεις, στα αποθέματα βαρέος ύδατος και εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει.

Η ανακοίνωση αυτή, που παρουσιάστηκε ως απάντηση στην απόφαση που έλαβε έναν χρόνο πριν η Ουάσινγκτον να αποχωρήσει μονομερώς από τη συμφωνία και να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία, συνοδεύτηκε από ένα τελεσίγραφο.

Η Τεχεράνη έδωσε διορία «60 ημερών» στις άλλες χώρες της συμφωνίας της Βιέννης (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) προκειμένου να τη βοηθήσουν να παρακάμψει τις κυρώσεις αυτές που παραλύουν την οικονομία της και ιδιαίτερα το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, και τις πετρελαϊκές εξαγωγές της.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Τεχεράνη είχε απειλήσει να σταματήσει να δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε για «τον βαθμό εμπλουτισμού ουρανίου» (που είχε περιοριστεί στο 3,67% από τη συμφωνία της Βιέννης) και να επαναλάβει ένα σχέδιο κατασκευής αντιδραστήρα βαρέος ύδατος στο Αράκ, που είχε ανασταλεί με τη συμφωνία.

Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι έλαβε ένα «αποκλειστικό σημείωμα» του ναυάρχου Αλί Σαμχανί, γενικού γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (CSSN), στο οποίο ο τελευταίος δηλώνει ότι κουράστηκε από την «αυθάδεια» των ευρωπαϊκών χωρών. Οι τελευταίοι ασκούν, όπως υποστήριξε, «αυξημένη πίεση» προκειμένου να υποχρεώσουν το Ιράν «να συνεχίσει να εφαρμόζει» τις δεσμεύσεις του «χωρίς τα άλλα μέρη» να εκπληρώνουν τις δικές τους.

Κατά συνέπεια, αναφέρεται στο σημείωμα αυτό, «στη βάση της απόφασης του CSSN» που ανακοινώθηκε στις 8 Μαΐου, «το δεύτερο στάδιο του σχεδίου μείωσης των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν (…) θα αρχίσει αποφασιστικά να εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου».

Με αυτό τον τρόπο, «οι χώρες που εξέλαβαν την "υπομονή" της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως αδυναμία και αδράνεια, θα αντιληφθούν πως η απάντηση του Ιράν στην επίθεση του αμερικανικού drone [στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους] (που καταρρίφθηκε στις 20 Ιουνίου) δεν θα είναι διαφορετική από εκείνην» που θα αντιτίθεται στις «ύπουλες πολιτικές προσπάθειές τους να περιορίσουν τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του ιρανικού λαού», αναφέρεται στο σημείωμα, σύμφωνα με το Fars.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν χθες έπειτα από μια συνεδρίαση για το Ιράν του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία επιβεβαίωσαν «τη δέσμευσή τους στην εφαρμογή στο σύνολό της» της συμφωνίας της Βιέννης.

Λέγοντας πως είναι «αποφασισμένες να εργαστούν» προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν όλα τα μέρη να πράξουν το ίδιο και να «αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει» τη συμφωνία αυτή, «απαραίτητο πυλώνα του καθεστώτος μη εξάπλωσης [των πυρηνικών όπλων] και της συλλογικής ασφάλειάς μας».

Όμως στο σημείωμά του που δημοσιεύει το Fars, ο ναύαρχος Σαμσανί εκτιμά πως «μέχρι τώρα, η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα για να σώσει τη συμφωνία και βλέπει στην ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών χωρών την απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις μαζί τους είναι «μάταιες».

Στο Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν εκτίμησε πως το Ιράν θα διέπραττε «σοβαρό λάθος» παραβιάζοντας τη συμφωνία.

Το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο «έχουν κινητοποιηθεί πλήρως προκειμένου να κάνουν το Ιράν να κατανοήσει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το συμφέρον του», και ότι θα ήταν «μια κακή απάντηση στην πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σύμφωνα με δικούς της υπολογισμούς, η Τεχεράνη θα μπορούσε να βρεθεί σε μια κατάσταση παραβίασης της συμφωνίας από την Πέμπτη, ημερομηνία κατά την οποία τα αποθέματά της σε ελαφρά εμπλουτισμένο ουράνιο αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο των 300 κιλών που τίθεται από τη συμφωνία της Βιέννης.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019, 20:18