Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Μπορούμε να τους φιλήσουμε, να τους χαϊδέψουμε και να χαθούμε στην αγκαλιά τους χωρίς κίνδυνο. Ήρθαν αντιμέτωποι με τους «εχθρούς» κατά τη διάρκεια των τελευταίων 100 ετών. Δεν τους σκότωσε η Ισπανική Γρίπη που έστειλε στον θάνατο 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Γλίτωσαν από τα δόντια του Φασισμού και από τα αποσπάσματα των Ναζί. Δεν έφταναν όλα αυτά και υπερήλικες πια αντιμετώπισαν τον Covid-19. Τον κοίταξαν στα μάτια και τον κατατρόπωσαν. Δεν είναι και λίγο. Αξιοθαύμαστες επιδόσεις. Αυτά τα αντισώματα, ψυχικά και σωματικά, χρειαζόμαστε όλοι εμείς οι υπόλοιποι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι το μυστικό της αντοχής των τεσσάρων υπερηλίκων οι οποίοι θεραπεύτηκαν από τον κορωνοϊό ψάχνουν να βρουν οι Ιταλοί επιστήμονες. Πρόκειται για τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις στις οποίες ο κάθε πρωταγωνιστής έχει τη δική του ιστορία, αλλά και περιπέτεια. Τέσσερις «σούπερ ασθενείς», όπως τους αποκαλούν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι οποίοι τα κατάφεραν παρά την ηλικία τους. Πρόκειται για περιπτώσεις στο Ρίμινι, την Μπιέλα, τη Γένοβα και την Κρεμόνα.

Ο παράδεισος, όπως λέει ο ιταλικός Τύπος, μπορεί ακόμη να περιμένει γι΄ αυτούς, διότι τώρα έχουν άλλα πράγματα που πρέπει να σκεφτούν, όπως να σκάψουν τον κήπο τους ή να απολαύσουν ένα γεύμα με την οικογένειά τους. 

Ο Ραφαέλε Ντε Πάλμα, ανοσολόγος του Νοσοκομείου San Martino στη Γένοβα, που θεράπευσε την 102 ετών Λίλα Γκροντόνα, αναφέρει ότι το συντομότερο δυνατόν θα ζητήσει από την ηλικιωμένη γυναίκα ποσότητα από το αίμα της προκειμένου να προσπαθήσει να κατανοήσει καλύτερα το μυστικό της μακροζωίας της. «Ίσως κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής της να έχει συναντήσει πολλούς από αυτούς τους ιούς και το ανοσοποιητικό της σύστημα να είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένο έναντι του Covid-19» αναφέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επιθετικός και πεισματάρης παππούς Αλμπέρτο

Ο Αλμπέρτο Μπελούτσι στις 7 Απριλίου γίνεται 101 ετών. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη δύο φορές από τους Γερμανούς, αλλά κατάφερε να πηδήξει από το τρένο και να σωθεί. Ο «τελευταίος» εχθρός τον έπιασε πριν από δύο εβδομάδες, στο νοσοκομείο του Ρίμινι, αλλά ούτε αυτός κατάφερε να τον εξοντώσει, αφού, παρόλο που διαγνώστηκε με τον ιό Covid -19, ξεπέρασε την αναπνευστική κρίση και θεραπεύτηκε. «Στην αρχή φοβηθήκαμε πως δεν θα τον ξαναδούμε, αλλά ο παππούς είναι πολύ επιθετικός και πεισματάρης» ανέφερε η εγγονή του Ελίσα.

Ο Αλμπέρτο Μπελούτσι αριστεράΌταν γύρισε στο σπίτι, ήταν σαν να μη συνέβη τίποτα. Μάλιστα το πρώτο πράγμα που είπε στους αγαπημένους του ήταν: «Μου είπατε ότι πρέπει να γυρίσω σπίτι και επέστρεψα».

Ο παππούς Αλμπέρτο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο ήταν η μασκότ της αίθουσας και εξακολουθεί να λαμβάνει τηλεφωνήματα από την αντιδήμαρχο του Ρίμινι, Γκλόρια Λίζι, η οποία ενδιαφέρεται για την υγεία του, αλλά ήταν και η πρώτη η οποία έκανε γνωστή την ευχάριστη είδηση. Ο αιωνόβιος Αλμπέρτο εργάστηκε στη ζωή του ως τοιχοποιός και μετά αφιέρωσε τον εαυτό του στην καλλιέργεια του λαχανόκηπου και στην κτηνοτροφία.

Η γιαγιά Άντα με το κομπολόι

Η Άντα Ζανούσο γίνεται τον Αύγουστο 104 ετών. Τα παιδιά της, τα εγγόνια της και τα μικρά δισέγγονά της έζησαν με την αγωνία όταν προσβλήθηκε κι αυτή από τον κορωνοϊό.

Η γιαγιά Άντα «Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να τη μεταφέρουμε στο νοσοκομείο. Επέλεξε να ζει εδώ και 5 χρόνια στο ίδρυμα Cerino Zegna di Lessona, στην Μπιέλα, από τότε που έσπασε το πόδι της» αναφέρει ο μικρότερος γιος της.

Τα παιδιά της την είδαν για τελευταία φορά στις 3 Μαρτίου, διότι στις 4 Μαρτίου το ίδρυμα έκλεισε. «Στην αρχή ήταν καλά, στις 17 Μαρτίου όμως της έκαναν το τεστ και βρέθηκε θετική στον Covid-19. Παρ΄ όλα αυτά, εκείνη αισθανόταν καλά και δεν είχε επιπλοκές. Είναι ένας δυνατός χαρακτήρας. Πάντα διάβαζε χριστιανικά βιβλία και της αρέσει να κρατάει κομπολόι» επισημαίνουν. Η γιαγιά Άντα, όταν της είπαν πως έγινε διάσημη επειδή θεραπεύτηκε από τον κορωνοϊό, απάντησε: «Κάποιος εκεί πάνω με έχει ξεχάσει».

Ο παππούς Μικελάντζελο που αισθάνεται κλειδωμένος σε κλουβί

Ο  Μικελάντζελο Σκουτέλα στις 2 Ιανουαρίου έγινε 97 ετών και αισθάνεται πως βρίσκεται μέσα σε ένα κλουβί εξαιτίας της καραντίνας. Το ίδιο λέει και η κόρη του Γκράτσια, η οποία τον βλέπει συνεχώς να τριγυρίζει μέσα στο σπίτι και να μιλάει.

Ο παππούς Μικελάντζελο με τη γυναίκα του πριν από έναν χρόνο Όπως αναφέρει η ίδια, ο πατέρας της ανυπομονεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Να κάνει τη βόλτα του στο περίπτερο να πάρει εφημερίδες, να ψωνίσει για να μαγειρέψει. Αντ’ αυτού, αναγκάζεται να βρίσκεται σε  απομόνωση στο δωμάτιό του μέχρι να του κάνουν το δεύτερο και το τρίτο τεστ, που θα τον χαρακτηρίσουν πλέον θεραπευμένο.

«Από τότε που διεγνώσθη με τον κορωνοϊό, έμεινε για δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο της Άζολα στο Μοντοβάνο και επέστρεψε στο σπίτι του στην Κρεμόνα στις 18 Μαρτίου». Ο παππούς Μικελάντζελο γεννήθηκε στη Σάντα Τζόρτζια, μια μικρή πόλη στις πλαγιές του Ασπρομόντε, στην περιοχή Ρετζίνο. Εργάστηκε ως υπάλληλος, αλλά ήταν επίσης αξιωματικός του Ναυτικού.

Το κύριο γεγονός που του προκαλούσε λύπη τις ημέρες που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ήταν ότι δεν μπορούσε να αφήσει ούτε ένα λουλούδι στον τάφο της αγαπημένης του γυναίκας Πάολα, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 28 Μαρτίου πέρυσι. Ο παππούς πάντως περνάει τον χρόνο του ευχάριστα στην καθημερινότητά του. Διαβάζει βιβλία, βλέπει τηλεόραση, ενώ θυμάται όλες τις ονομαστικές γιορτές ζητώντας από την κόρη του να πάρει τηλέφωνα γνωστούς του που γιορτάζουν προκειμένου να τους ευχηθεί.

Η ροκ γιαγιά Λίλα

Ο διεθνής τύπος τη χαρακτήρισε «Χαϊλάντερ» (αθάνατος) στην περιοχή της, διότι κατάφερε να νικήσει τον κορωνοϊό σε ηλικία 102 ετών. Παράλληλα ακούει ροκ και έχει πάθος με τον Freddie Mercury, όπως αναφέρει ο ανιψιός της Ρενάτο Βίλα. Επίσης στη ζωή της αγάπησε τον χορό, την άθληση, ενώ παρακολουθεί τα πάντα στην τηλεόραση. Από αγώνες μοτοσικλέτας, καλλιτεχνική γυμναστική, ακόμα και παγοδρομίες. Το μόνο που δεν της άρεσε και ακόμη δεν της αρέσει είναι το ποδόσφαιρο.

Η ρόκ γιαγιά ΛίλαΗ Λίλα Γκροντόνα εισήλθε στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο στη Γένοβα στις 28 Φεβρουαρίου με πρόβλημα στην καρδιά της και με κάποιες  επιπλοκές που προκλήθηκαν από διαβήτη. Στη συνέχεια εμφανίστηκαν τα συμπτώματα του κορωνοϊού. Την περασμένη εβδομάδα ανάρρωσε τελικά, περιμένοντας να επιστρέψει στο σπίτι της για ξεκούραση στη Γένοβα.

Η γιαγιά Λίλα έγινε αστέρι, όχι μόνο επειδή το BBC, το CNN, η Bild και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν μαζί της, αλλά κυρίως επειδή ο Valentino Rossi, ένας από τους αγαπημένους της, την κάλεσε να τη ρωτήσει πώς είναι η υγεία της.

«Τώρα είναι καλά. Τρώει με όρεξη… Στην πραγματικότητα πάντα πεινάει, ενώ απολαμβάνει τη δημοσιότητα» προσθέτει ο ανιψιός της.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από την Corriere Della Serra 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης