Σε γιορτινό κλίμα βρίσκεται η Κίνα, καθώς γιορτάζει την 70ή επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας. Η εν λόγω γιορτή καταδικάστηκε από την κυβέρνηση της Ταϊβάν, η οποία υποστηρίζει ότι «η Κίνα έχει δικτατορικό καθεστώς που απειλή την ειρήνη, καθώς προσπαθεί να βρει δικαιολογίες για τη στρατιωτική της επέκταση».

Η κόντρα μεταξύ τους ξεκίνησε όταν οι δυνάμεις των ηττημένων εθνικιστών κατέφυγαν το 1949 στην Ταϊβάν αφού έχασαν στον εμφύλιο πόλεμο με τους κομμουνιστές. Τώρα η Κίνα διεκδικεί το έδαφος της Ταϊβάν και δεν έχει αποκηρύξει ποτέ το ενδεχόμενο χρήσης βίας προκειμένου να τη φέρει υπό τον έλεγχό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, στην ομιλία του κατά την τεράστια στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα με την ευκαιρία των εορτασμών των 70 ετών κομμουνιστικής διακυβέρνησης, δήλωσε ότι η χώρα του θα προωθήσει την ειρηνική ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ταϊβάν και «θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την πλήρη επανένωση της μητέρας πατρίδας».

Το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν, απαντώντας στις δηλώσεις αυτές του Σι, επεσήμανε ότι η χώρα δεν θα δεχθεί ποτέ το «μία χώρα, δύο συστήματα», το μοντέλο το οποίο ισχύει για το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

«Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα επιμένει με τη δικτατορία του ενός κόμματος επί 70 χρόνια, έναν τρόπο διακυβέρνησης που παραβιάζει τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγείρει κινδύνους και προκλήσεις για την ανάπτυξη της ηπειρωτικής Κίνας» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης