Σοκ προκαλεί ερασιτεχνικό video που καταγράφει τη στιγμή κατά την οποία ένας αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει τον Καζίμ Πάουελ, τον δεύτερο Αφροαμερικανό που χάνει τη ζωή του μέσα σε 10 ημέρες στο Μιζούρι των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα πλάνα από κάμερα κινητού τηλεφώνου εμφανίζεται ο 25χρονος να περπατάει νευρικά γύρω από δύο συσκευασίες αναψυκτικών που είναι πεταμένες στο πεζοδρόμιο. Το ένα του χέρι βρίσκεται στην τσέπη του φούτερ που φοράει. Κάποια στιγμή κάνει την εμφάνισή του ένα περιπολικό, μέσα στο οποίο βρίσκονται δύο αστυνομικοί. Τα δύο όργανα της τάξης τον καλούν να μείνει ακίνητος. Τότε ο νεαρός αρχίζει να φωνάζει «Σκοτώστε με, σκοτώστε», με το χέρι του να παραμένει για λίγη ώρα ακόμα μέσα στην τσέπη του φούτερ. Βάσει της εικόνας δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά ο 25χρονος βγάζει μαχαίρι μέσα από το ρούχο, όταν ξεκινάει να κάνει απότομες κινήσεις προς τους αστυνομικούς. Η αστυνομία υποστηρίζει με ανακοίνωσή της πως ο Αφροαμερικανός είχε στην κατοχή του αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο και κατασχέθηκε. Μάλιστα, επισημαίνει πως το θύμα είχε προκλητική συμπεριφορά.

Οι αστυνομικοί ανοίγουν πυρ. Δώδεκα κάλυκες πέφτουν στο οδόστρωμα μαζί με τον 25χρονο. Μια λίμνη αίματος σχηματίζεται γύρω από το σώμα του, ενώ πλήθος περαστικών αρχίζει να συγκεντρώνεται στο σημείο. Σοκαρισμένος ο άνδρας που κρατάει το κινητό τηλέφωνο λέει: «Τον σκότωσαν, θα μπορούσαν να τον είχαν ρίξει με taser».

Εδώ και αρκετές ημέρες η κατάσταση στο προάστιο του Σεντ Λούις, Φέργκιουσον, μυρίζει μπαρούτι, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους. Διαδηλωτές ζητούν την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία ενός 18χρονου Αφροαμερικανού, ονόματι Μάικλ Μπράουν, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του ιατροδικαστή δέχτηκε έξι σφαίρες στο σώμα και το κεφάλι από αστυνομικό, ενώ ήταν άοπλος. Σε νέα του δημόσια τοποθέτηση ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, ενώ δεν δίστασε να παραδεχτεί την ύπαρξη φυλετικών διακρίσεων σε διάφορες κοινότητες ανά την αμερικανική επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δίκαιη και ανεξάρτητη έρευνα υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκαθάρισε από το Φέργκιουσον, όπου ταξίδεψε, πως η έρευνα για τον θάνατο του 18χρονου Μάικλ Μπράουν θα είναι «ενδελεχής» και «δίκαιη».

«Κατανοώ τη δυσπιστία, είμαι υπουργός Δικαιοσύνης αλλά είμαι επίσης και Αφροαμερικανός» τόνισε κατά τη διάρκεια δηλώσεών του, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως στο μικροσκόπιο των Αρχών θα βρεθούν και παλαιότερες καταγγελίες για αστυνομική βία στο συγκεκριμένο προάστιο του Σεντ Λούις. Η δολοφονία του 18χρονου σημειώθηκε στις 9 Αυγούστου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε μεταξύ άλλων 20λεπτη συνάντηση με τους γονείς του θύματος στο γραφείο του εισαγγελέα του Σεντ Λούις. Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης, ωστόσο πηγή ανέφερε πως ο Έρικ Χόλντερ έδωσε υπόσχεση στους συγγενείς για «ανεξάρτητη έρευνα».

Πριν από τη συνάντησή της με τον Έρικ Χόλντερ, η μητέρα του Μπράουν είδε τη σορό του γιου της σε τοπικό νεκροτομείο για πρώτη φορά, αφότου αυτός πυροβολήθηκε, τόνισε η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
«Κρατούσε μαχαίρι και ζητούσε να τον πυροβολήσουμε», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014, 06:00

Το φάντασμα του ρατσισμού, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014, 10:50

Δάκρυα και οργή, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014, 07:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης