Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Το παράδειγμα της Σουηδίας όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, είναι μοναδικό στον κόσμο. Παρότι η χώρα μετράει ήδη περισσότερα από 7.000 κρούσματα και σχεδόν 500 θανάτους (ο πληθυσμός της είναι 10 εκατομμύρια, ο ίδιος με της Ελλάδας), ο πρωθυπουργός και οι αρχές προσεγγίζουν το ζήτημα εντελώς διαφορετικά από ότι όλοι οι υπόλοιποι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν έχει επιβληθεί κανένα lock down, αλλά ούτε και σοβαρά περιοριστικά μέτρα, παρά μόνο «συστάσεις» προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις πολλές επαφές και μετακινήσεις. Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει ή περιορίσει τη λειτουργία τους, όμως τα εστιατόρια για παράδειγμα λειτουργούν κανονικά, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, τα πάρκα, λόγω της καλοκαιρίας τις τελευταίες ημέρες (δηλαδή το θερμόμετρο δείχνει 16 βαθμούς Κελσίου) είναι γεμάτα από κόσμο.

Όπως φαίνεται, ο κόσμος πειθαρχεί μόνος του όσον αφορά τουλάχιστον στα βασικά μέτρα προστασίας από την πανδημία, ενώ, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε οι πολίτες, θα δέχονταν να κάνουν εκπτώσεις στις δημοκρατικές τους ελευθερίες, ακόμα και σε μία έκτακτη ανάγκη όπως αυτή, ενώ φαίνεται ότι και άλλες χώρες που ήταν απρόθυμες να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των πολιτών και πίστευαν στη λογική της «ανοσίας της αγέλης», έκαναν πίσω και ακολούθησαν το παράδειγμα του υπόλοιπου κόσμου.

Αντί αυτού, οι Σουηδοί ενισχύουν το σύστημα υγείας τους, το οποίο είχε αρκετές ελλείψεις όπως μαθαίνουμε, δημιουργώντας νέες ΜΕΘ και αυξάνοντας το ωράριο των γιατρών τους, από 40 ώρες την εβδομάδα σε 48, ενώ επιστρατεύουν και τους φοιτητές ιατρικής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr συνομίλησε μέσω Skype με την Χρύσα Κυρατζή, η οποία από το 2012 με την οικογένεια της ζει στο Γκέτεμποργκ, όπου είναι διευθύντρια σε ειδικό σχολείο. Η κυρία Κυρατζή μας περιέγραψε την κατάσταση και τις ανησυχίες της όσον αφορά στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα, εν συγκρίσει με όλα αυτά που μαθαίνει ότι γίνονται στην πατρίδα της.

«Οι Σουηδοί είναι πολύ διαφορετικοί σε όλα. Στα πάντα, προσπαθούν να μένουν πάντα ψύχραιμοι. Δεν υπάρχει πιθανότητα να δεχτούν περιοριστικά μέτρα. Και έχουν πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτά που τους λένε οι Αρχές, ακόμα κι αν βλέπουν τον αριθμό των θυμάτων να ανεβαίνει καθημερινά», μας εξηγεί μεταξύ άλλων… Επιπλέον, η «κουλτούρα της παρέας» είναι πολύ διαφορετική…

Δείτε τη συνέντευξη:

 

 

Ποιος έχει «δίκιο» και ποιος «άδικο»; Η ιστορία θα δείξει…

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης