Ένα από τα γήπεδα στα οποία θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία χτίζεται με «σκλάβους» από τη Βόρεια Κορέα, που εργάζονται 17 ώρες καθημερινώς, χωρίς ρεπό και πληρώνονται με «ψίχουλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αποκάλυψη κάνει το νορβηγικό περιοδικό «Josimar», το οποίο αναφέρει ότι τουλάχιστον 110 Βορειοκορεάτες εργάζονται υπό άθλιες συνθήκες για την κατασκευή της Ζενίτ Arena στην Αγία Πετρούπολη, με τους περισσότερους να αναγκάζονται να κοιμούνται σε παγωμένα κοντέινερ δίπλα στο εργοτάξιο.

Ένας μετανάστης φέρεται να πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του από το κρύο, ενώ τους τελευταίους πέντε μήνες τουλάχιστον τέσσερις έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το 80% των εργατών είναι μετανάστες από Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία, αλλά και Βόρειο Κορέα. Είμαι σε αυτήν τη δουλειά περίπου 20 χρόνια, όμως πουθενά δεν έχω δει πιο χαοτικό περιβάλλον από ό,τι εδώ» αναφέρει εργοδηγός.

«Ένας μεσάζοντας πλησίασε την κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο και της πρότεινε να φέρει 100 εξειδικευμένους εργάτες που θα μπορούσαν να δουλεύουν χωρίς ωράριο και ρεπό για έναν χρόνο. Το κόστος ήταν 6 εκατομμύρια ρούβλια, εκ των οποίων τα τέσσερα θα πήγαιναν στην κυβέρνηση της Βορείου Κορέας και τα άλλα δύο θα τα μοιράζονταν η εταιρεία, ο μεσάζοντας και οι εργάτες που θα έπαιρναν 600 ρούβλια την ημέρα. Αρνηθήκαμε, διότι δεν χρειαζόμασταν άλλα χέρια» προσθέτει.

Το γήπεδο βρίσκεται υπό κατασκευή εδώ και 11 χρόνια, έπρεπε δηλαδή να είχε παραδοθεί το 2008, και το κόστος του έχει εκτοξευτεί από τα 220 εκατ. σε 1,5 δισ. δολάρια λόγω της διαφθοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης