Οι ενώσεις δημοσιογράφων της Φινλανδίας, Νορβηγίας, Δανίας και Ισλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αποχωρήσουν από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) κατηγορώντας την ηγεσία της για «διεφθαρμένη δραστηριότητα», με πιο πρόσφατη αυτή που επιτρέπει στους δημοσιογράφους ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας να παραμένουν μέλη της, ανακοίνωσε η φινλανδική ένωση δημοσιογράφων.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (The International Federation of Journalists -IFJ) εκπροσωπεί 600.000 δημοσιογράφους από 146 χώρες και αυτοαποκαλείται «οικουμενική φωνή των δημοσιογράφων», πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται κατά της διαφθοράς και των αξιοποίνων πράξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηγεσία της IFJ χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ψευδείς, συκοφαντικές και επιζήμιες». Οι σκανδιναβικές δημοσιογραφικές ενώσεις κατηγόρησαν την IFJ για αντιδημοκρατικές πρακτικές, ανήθικους οικονομικούς χειρισμούς και ότι επέτρεψε στους εκπροσώπους των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης να συνεχίσουν να είναι μέλη της.

«Αυτό το αποκαλούμε διεφθαρμένη δραστηριότητα» δήλωσε στο Reuters η Χάνε Αχο η πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Φινλανδίας.

«Αποφασίσαμε να παραιτηθούμε μαζί με τις ενώσεις της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας. Θα παραδώσουμε τις επιστολές παραίτησής μας την Τρίτη (σήμερα)». Η Άχο δήλωσε ότι οι σκανδιναβικές ενώσεις προσπαθούσαν επί χρόνια να αναδείξουν προβλήματα στο εσωτερικό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), με την τελευταία απογοήτευσή τους να είναι ότι η IFJ δεν έλαβε μέτρα κατά της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας για τη δημιουργία περιφερειακών ενώσεων δημοσιογράφων στα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν σε θέση να το κάνουν με όλη την ηρεμία χωρίς η διεθνής ομοσπονδία να αποβάλει την Ένωση Δημοσιογράφων της Ρωσίας», δήλωσε η Άχο.

Η IFJ ανακοίνωσε ότι η εκτελεστική επιτροπή έχει ξεκινήσει μια τυπική διαδικασία αναστολής και αποβολής της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας. Ανέφερε επίσης ότι οι δαπάνες ελέγχονται επίσημα κάθε χρόνο, προσθέτοντας ότι προσπάθησε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που έθεσαν οι σκανδιναβικές ενώσεις.

«Απορρίπτουμε ολοσχερώς τις ψευδείς, συκοφαντικές και επιζήμιες κατηγορίες», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της IFJ Τζέρεμι Ντίαρ σε απάντηση του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι σκανδιναβικές δημοσιογραφικές ενώσεις διαμαρτύρονται επίσης για αυτό που αποκαλούν αδιαφανή χρήση των οικονομικών εκ μέρους της IFJ, συμπεριλαμβάνοντας την απόφαση της να διεξάγει πέρυσι το παγκόσμιο συνέδριο στο αυταρχικό αραβικό κράτος του Κόλπου, Ομάν, το οποίο έχει περιορίσει την ελευθερία του τύπου, δήλωσε η Άχο.

«Η διακόσμηση στο συνέδριο ήταν εξαιρετικά μεγαλοπρεπής και αρχίσαμε να ανησυχούμε από πού προήλθαν τα χρήματα που έπρεπε να πληρώσουμε για αυτήν» δήλωσε η Άχο.

Η Άχο είπε ότι η Ένωση Δημοσιογράφων της Φινλανδίας ζήτησε και έλαβε από την IFJ τον προϋπολογισμό για το συνέδριο , ο οποίος έδειξε ότι περίπου 745.000 ευρώ του συνολικού ποσού των 788.000 ευρώ προήλθαν από τα υπουργεία του Ομάν και ιδιωτικές εταιρείες καθώς και από την Ομοσπονδία Δημοσιογράφων του Ομάν, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων πλήρωσε μόνο 33.000 ευρώ από τα έξοδα.

Η IFJ ανέφερε ότι τα ποσά περιλαμβάνουν επιδοτήσεις που διαπραγματεύτηκε η Ένωση Δημοσιογράφων του Ομάν.

«Αυτή ήταν η συνήθης διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για τη φιλοξενία διαδοχικών συνεδρίων της IFJ επί δεκαετίες», ανάφερε σε ανακοίνωση της που έδωσε στο Reuters.

Οι σκανδιναβικές δημοσιογραφικές ενώσεις καταδίκασαν επίσης τη χαμηλή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων της ομοσπονδίας και υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν εμφανιστεί αντιδημοκρατικές πρακτικές στις εσωτερικές εκλογές της οργάνωσης, πρόσθεσε η Άχο.

Η IFJ, στην ιστοσελίδα της, αναφέρει ότι δεν προσυπογράφει καμία συγκεκριμένη πολιτική άποψη, αλλά προωθεί τη συλλογική δράση για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.

«Η πολιτική της IFJ αποφασίζεται δημοκρατικά από το Συνέδριο που συνέρχεται κάθε τρία χρόνια και οι εργασίες διεξάγονται από τη Γραμματεία υπό τη διεύθυνση μιας εκλεγμένης εκτελεστικής επιτροπής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της.

Σειρά ρωσικών ΜΜΕ ανακοίνωσαν σήμερα ότι η Ένωση Δημοσιογράφων της Ρωσίας διαγράφηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, δήλωσε ότι επίσημη απόφαση για την διαγραφή της Ένωσης Δημοσιογράφων της Ρωσίας από την Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δεν έχει ακόμη ληφθεί.

Η Ένωση Δημοσιογράφων της Ρωσίας ιδρύθηκε το 1992. Σήμερα με βάση τους δικούς της υπολογισμούς αριθμεί 70.000 μέλη. Ο πρόεδρος της Βλαντίμιρ Σαλαβιόφ είναι μέλος του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρά τω προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας και σύμβουλος του γενικού διευθυντή του καναλιού Ρωσία 1. Τον Ιανουάριο του 2020 ο Σαλαβιόφ συμμετείχε στην ομάδα εργασίας που κατέθεσε προτάσεις για την εισαγωγή τροπολογιών στο Σύνταγμα της Ρωσίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης