Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος βρίσκονται στα πρόθυρα να καταλάβουν μια στρατηγικής σημασίας πόλη στην επαρχία Ιντλίμπ, μετά από εβδομάδες σφοδρών, θανατηφόρων βομβαρδισμών που έχουν σχεδόν αδειάσει αυτή τη μητρόπολη της βορειοδυτικής Συρίας, που κυριαρχείται από τζιχαντιστές και αντάρτες.

Σχεδόν πολιορκημένη από κυβερνητικές δυνάμεις, η πόλη Μάαρετ αλ Νουμάν είναι στρατηγικής σημασίας για τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ, επειδή βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο M5 που συνδέει το Χαλέπι με την πρωτεύουσα τη Δαμασκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίθεση των δυνάμεων της Δαμασκού οδήγησε σε μια μεγάλης κλίμακας έξοδο. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως είδε σήμερα φορτηγά, τρακτέρ φορτωμένα με στρώματα, χαλιά και κουζινικά σκεύη, που μετέφεραν μητέρες και παιδιά, κάποια τυλιγμένα με κουβέρτες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος βρίσκονται «στα περίχωρα» της Μάαρετ αλ Νουμάν. «Η πόλη είναι σχεδόν περικυκλωμένη», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιδρομές στο χωριό Χαν, βόρεια της πόλης αλ Νουμάν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ενώ το καθεστώς και ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις αεροπορικές επιδρομές τους στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες ημέρες, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν περίπου 18 χωριά και τοποθεσίες βόρεια και ανατολικά της Μάαρετ αλ Νουμάν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Ο συριακός στρατός εντείνει την πίεση στη δυτική πλευρά αυτής της πόλης, συμπλήρωσε η ΜΚΟ και ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η φιλοκυβερνητική συριακή εφημερίδα Al-Watan ανέφερε χθες ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν φτάσει σε ένα τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Μ5. «Απέκλεισαν» αυτό το τμήμα μεταξύ της Μάαρετ αλ Νουμάν και της πόλης Σαράκεμπ, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βορειότερα.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, 358.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τη βία, η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών και των παιδιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το Παρατηρητήριο τονίζει πως ο αριθμός των εκτοπισμένων από τις 15 Ιανουαρίου ανέρχονται σε 120.000.

Σύμφωνα με ακτιβιστές στην επαρχία, η νέα προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων έχει εξωθήσει χιλιάδες αμάχους να τραπούν σε φυγή κινούμενοι προς την πόλη Ιντλίμπ και σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, περισσότεροι άμαχοι πεθαίνουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μίστι Μούσγουελ, αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης. «Αυτή η τελευταία κλιμάκωση θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή που ήδη συμβαίνει στην Ιντλίμπ», προειδοποίησε.

Η επαρχία ήταν ήδη η σκηνή μιας μεγάλης στρατιωτικής επίθεσης μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου του 2019 που σκότωσε σχεδόν χίλιους πολίτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και προκάλεσε τον εκτοπισμό περισσότερων από 400.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αν καταφέρει να επανακτήσει αυτή την τεράστια έκταση, το συριακό καθεστώς θα έχει αποκτήσει τον έλεγχο σχεδόν ολόκληρης της χώρας, εκτός από τις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι ή οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοι αυτών στο βορρά.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης