Αξιωματούχοι των Σύρων Κούρδων πιθανώς δεν θα παρευρεθούν στο Συνέδριο Ειρήνης για τη Συρία, που πρόκειται να διεξαχθεί στις 29 και 30 Ιανουαρίου στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, οι οποίες κατέστησαν ανούσιες έπειτα τη «ρωσική συμπαιγνία» με την Τουρκία στην στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Άγκυρα στην επαρχία Αφρίν, δήλωσε σήμερα ένας Σύρος Κούρδος πολιτικός.

Αξιωματούχοι της υπό κουρδικής ηγεσίας διοίκησης που κυβερνά εδάφη της βορειοδυτικής Συρίας είχαν δηλώσει ότι είχαν προσκληθεί στο συνέδριο του Σότσι και ότι θα συμμετάσχουν σε αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβόφ δήλωσε ότι οι Κούρδοι προσκλήθηκαν στο Συνέδριο Ειρήνης για τη Συρία, παρά τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί από την Τουρκία για το ζήτημα αυτό.

Ο Κούρδος αξιωματούχος Αλντάρ Χαλίλ, συνεπικεφαλής του Κινήματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η πιθανότητα Κούρδοι αξιωματούχοι να μην ταξιδέψουν στο Σότσι είναι πλέον μεγαλύτερες από την πιθανότητα να ταξιδέψουν.

«Φυσικά, δεδομένης της τουρκικής επίθεσης στις περιοχές μας, της ρωσικής συμπαιγνίας με αυτούς (τους Τούρκους) και της ρωσικής στήριξης σε αυτούς, δεν έχει πλέον κανένα νόημα η συμμετοχή μας στο Σότσι», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαλίλ, που θεωρείται ένας από τους πλέον σημαίνοντες Σύρους Κούρδους πολιτικούς, δήλωσε ότι ενώ Κούρδοι αξιωματούχοι είχαν προσκληθεί νωρίτερα στις προπαρασκευαστικές εργασίες στο Σότσι, δεν έλαβαν έπειτα καμία επίσημη πρόσκληση ή λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» διεξάγεται «σε συμφωνία» με τη Μόσχα, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στην επιχείρηση που πραγματοποιεί κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στην Αφρίν.

Το Κρεμλίνο τόνισε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επικοινωνία με την τουρκική ηγεσία για τη στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν.

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε το Σάββατο ευρεία επιχείρηση στην περιοχή της Αφρίν, στη βόρεια Συρία, πολλαπλασιάζοντας τα αεροπορικά του πλήγματα και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού εναντίον θέσεων της YPG.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης