Με τίτλο «Ημέρα κρίσης στη Βάρνα», η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου αναφέρεται στη σημερινή Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας:

Εν αναμονή και της έντονης στάσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, που θα τηρήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έναντι των Ευρωπαίων αξιωματούχων και των πιέσεων που θα ασκήσει σε σχέση με το προσφυγικό, Κύπρος και Ελλάδα διεμήνυσαν προς την Άγκυρα ότι από την ίδια εξαρτάται κατά πόσο θα ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα παραμένει αμετακίνητη στις απαιτήσεις της όσον αφορά στην Κύπρο και την Ελλάδα, παρά το αυστηρό μήνυμα που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και είναι βέβαιο ότι στη Βάρνα θα επιχειρήσει να επιβάλει τους όρους της, προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι κατά τη Σύνοδο της Βάρνας θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας στις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε., περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε ακόμη πως η Τουρκία τίθεται σήμερα ενώπιον των ευθυνών της σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο – και όχι μόνον- «στην προοπτική της πορείας που θέλησε κάποια στιγμή να χαράξει προκειμένου να ενσωματωθεί με την Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα σε υψηλούς τόνους συνεχίζει τη ρητορική του ο Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο της καταδίκης της πολιτικής της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ετοιμάζεται για την ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα σήμερα. «Θα οικοδομήσουμε οπωσδήποτε τη μεγάλη και ισχυρή Τουρκία» ανέφερε σε ομιλία του στη Σαμψούντα.

Η «Hürriyet»

Με τίτλο «Τουρκία – Ε.Ε. συναντώνται σε σκληρή σύνοδο στη Βάρνα», η hurriyetdailynews.com υποστηρίζει πως η σημερινή Σύνοδος Ε.Ε.-Τουρκίας «πραγματοποιείται ενώ εκκρεμούν διαφορές σε περίπλοκα ζητήματα περιφερειακής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία».

Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρόεδρος Ερντογάν, ενώ θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου και ο υπουργός για θέματα Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ.

Η σύνοδος στη Βάρνα πραγματοποιείται περί τους 10 μήνες μετά τη συνάντηση Ερντογάν με τους Γιούνκερ και Τουσκ στις Βρυξέλλες.

Τουρκικές επικρίσεις στην Ε.Ε. για τους Ελληνοκυπρίους

Λίγες μόνον ημέρες πριν από τη διάσκεψη στη Βάρνα, οι επικριτικές δηλώσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία για τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο προκάλεσαν νέα ένταση στις ήδη 
τεταμένες σχέσεις της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες.

Άλλο ένα ζήτημα που θα εξετασθεί στη Βάρνα είναι η συνεχιζόμενη επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» της Τουρκίας στη βόρειο Συρία. Η αρμόδια επίτροπος για τις διεθνείς Σχέσεις της Ε.Ε. έχει επικρίνει τον τουρκικό στρατό επειδή δεν τήρησε την κατάπαυση του πυρός. Γαλλία και Γερμανία επίσης έχουν εκφράσει ανησυχίες για την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν.

philenews.com – hurriyetdailynews.com

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης