Οι ανησυχίες του αιγυπτιακού στρατού για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι έφθασαν σε σημείο καμπής, όταν, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους συμμετείχε σε συγκέντρωση σκληροπυρηνικών ισλαμιστών που καλούσαν σε ιερό πόλεμο στη Συρία.

Στη συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου, σουνίτες ιερωμένοι χρησιμοποίησαν τη λέξη «άπιστοι» για να καταγγείλουν τόσο τους σιίτες που πολεμούν για την επιβίωση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και τους μη θρησκευόμενους που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μόρσι στην Αίγυπτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παίρνοντας τον λόγο, ο ίδιος ο Μόρσι ζήτησε την ξένη επέμβαση στη Συρία εναντίον του Άσαντ, προκαλώντας την άμεση και κοφτή αντίδραση του αιγυπτιακού στρατού που εξέδωσε ανακοίνωση για να επισημάνει ότι ο μοναδικός του ρόλος είναι η φύλαξη των συνόρων της χώρας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις ανησύχησαν πολύ για τη διάσκεψη για τη Συρία σε μία στιγμή που η Αίγυπτος περνούσε σοβαρή πολιτική κρίση» δήλωσε πηγή του αιγυπτιακού στρατού μεταφέροντας θέσεις που διατυπώθηκαν σε ιδιωτικές συζητήσεις στις τάξεις του στρατεύματος.

Αιχμή της αντιπαράθεσης που προκάλεσε η συγκέντρωση για τη Συρία ήταν ένα λειτουργικό ελάττωμα της προεδρίας Μόρσι. Αν και σύμφωνα με το σύνταγμα ο Μόρσι είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο αιγυπτιακός στρατός παραμένει κυρίαρχος της τύχης του και ανταγωνιστική πηγή εξουσίας για εκείνον που θεωρείται ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δραματικού χαρακτήρα τελεσίγραφο του στρατού με τη διατύπωση της απαίτησης προς τον Μόρσι και άλλες πολιτικές προσωπικότητες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέχρι σήμερα το απόγευμα κατέλαβε εξαπίνης την προεδρία. Μπροστά στις γιγάντιες διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά του Μοχάμεντ Μόρσι, ο στρατός επικαλέσθηκε την ανάγκη αποφυγής ενός νέου λουτρού αίματος και την ανησυχία για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ανάμεσά τους η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος, δυσχεραίνοντας τις εισαγωγές καυσίμων και τροφίμων.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης