Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας η οποία έχει επέμβει από τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη προειδοποίησε τη Δευτέρα τους σιίτες αντάρτες Χούθι ότι τους επιφυλάσσει μια «οδυνηρή» για αυτούς απάντηση εάν διεξαγάγουν νέες επιθέσεις στη σαουδαραβική επικράτεια με τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη που τους έχει προμηθεύσει, σύμφωνα με το Ριάντ, το Ιράν.

Οι σαουδαραβικές αρχές είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αναχαίτισαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους και ότι κατέρριψαν δύο τέτοια αεροσκάφη στο νότιο τμήμα του βασιλείου. Οι πύραυλοι, κατά την ίδια πηγή, είχαν στόχο το Ριάντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της Δευτέρας, οι Χούθι εκτόξευσαν άλλον έναν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος αναχαιτίστηκε από συστοιχία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας του βασιλείου, μετέδωσε η σαουδαραβική κρατική τηλεόραση Αλ Ιχμπαρίγια.

«Εάν οι Χούθι συνεχίσουν να στοχοθετούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή κατοικημένες περιοχές, η απάντηση θα είναι σκληρή και οδυνηρή», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό σαουδαραβική διοίκηση, ο Τούρκι αλ Μάλικι.

Ο Μάλικι έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χομπάρ, στο ανατολικό τμήμα του βασιλείου. Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας σημείωσε ότι οι Χούθι χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης, ως στρατιωτική βάση από όπου απογειώνονται τα τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) που επιτίθενται στη Σαουδική Αραβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και ιδίως τη συμμαχία υπό το Ριάντ, κατηγόρησε το Σάββατο το Ιράν ότι προμηθεύει με UAV τους Χούθι προκειμένου να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας.

Από την Τετάρτη ως την Παρασκευή, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πέντε βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της επικράτειάς της από τους Χούθι, καθώς και ότι κατέρριψε δύο UAV — το ένα εκ των οποίων, όπως τόνισε, είχε στόχο ένα αεροδρόμιο.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, στον οποίο από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, πλέον εξαπλώνεται στη Σαουδική Αραβία με τις συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων και ρουκετών από μέρους των σιιτών ανταρτών.

Η σύρραξη στην Υεμένη, ήδη τη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου, έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για σωρεία παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης