Η Σερβική Δημοκρατία, μία εκ των δύο συνιστωσών δημοκρατιών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, διέκοψε τη συνεργασία της με τις κεντρικές δικαστικές και αστυνομικές αρχές της χώρας, διαμαρτυρόμενη για έρευνα για εγκλήματα πολέμου της εποχής 1992-1995.

Η κίνηση ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας, αλλά χρειάζεται την έγκριση του τοπικού κοινοβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει αργότερα εντός της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ έχει ήδη απειλήσει με δημοψήφισμα για τη διακοπή της συνεργασίας της Σερβικής Δημοκρατίας με το εθνικό δικαστήριο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, με έδρα το Σαράγεβο.

Η ομοσπονδιακή κρατική αστυνομία (SIPA) πραγματοποίησε έφοδο σε τοπικό αστυνομικό τμήμα σε περιοχή εντός της Σερβικής Δημοκρατίας, ως μέρος ερευνών για εγκλήματα πολέμου μεταξύ 1992 και 1995.

Η έφοδος χαρακτηρίστηκε «απαράδεκτη και προκλητική» από την κυβέρνηση της Μπάνια Λούκα (πρωτεύουσας της Σερβικής Δημοκρατίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο μεταξύ των αρχών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (Κροατών, Βόσνιων μουσουλμάνων και λίγων Σέρβων που έμειναν πιστοί στην πολυεθνική Βοσνία) και των δυνάμεων των αποσχιστών Σέρβων της Βοσνίας, που είχαν τη στήριξη της Σερβίας.

Με βάση τη συμφωνία του Ντέιτον, η χώρα χωρίζεται σε δύο αυτόνομες περιοχές: Την Ομοσπονδία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (γνωστή και ως Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία) και τη Σερβική Δημοκρατία, οι οποίες συναποτελούν τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, με μια σχετικά αδύναμη κεντρική κυβέρνηση με έδρα το Σαράγεβο και ένα περίπλοκο σύστημα διακυβέρνησης με βάση εθνικές ποσοστώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης