Τύμπανα πολέμου στην Κορέα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015, 13:33


Η Νότια Κορέα εξαπέλυσε σήμερα δεκάδες βολές πυροβολικού προς την κατεύθυνση της Βόρειας Κορέας, αφού η Βόρεια Κορέα φέρεται να εκτόξευσε ένα βλήμα προς ένα μεγάφωνο στη Νότια Κορέα που μετέδιδε εκπομπές κατά της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ.

Η Βόρεια Κορέα νωρίτερα εξαπέλυσε πυρά προς την κατεύθυνση ενός μεγαφώνου στη Νότια Κορέα μέσω του οποίου μεταδίδονται τις τελευταίες ημέρες εκπομπές κατά της Πιονγκγιάνγκ. Το κρατικό KBS News ανέφερε, επικαλούμενο νοτιοκορεάτη στρατιωτικό αξιωματούχο, πως ο στρατός της Βόρειας Κορέας άνοιξε πυρ γύρω στις 4.00 μ.μ. (10.00 π.μ. ώρα Ελλάδας) στο δυτικό μέτωπο. Για το λόγο αυτό η Νότια Κορέα διέταξε την εκκένωση οικισμών στη μεθόριο με τη βόρεια γείτονά της.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις της αναγνώρισαν την τροχιά ενός βλήματος που φέρεται να εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα γύρω στις 3.52 μ.μ. (9.52 π.μ. ώρα Ελλάδας), το οποίο δεν φαίνεται να προκάλεσε ζημιές στο μεγάφωνο ή οποιουσδήποτε τραυματισμούς.

Η Πιονγιάνγκ στη συνέχεια απαίτησε από τη Νότια Κορέα να σταματήσει τις προπαγανδιστικές μεταδόσεις εναντίον της μέσα σε 48 ώρες, αλλιώς θα το καθεστώς θα αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της.

​Ο στρατός της Νότιας Κορέας αύξησε το επίπεδο συναγερμού στον ύψιστο βαθμό"Ο στρατός μας αναβάθμισε την επιτήρηση και παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές κινήσεις της Βόρειας Κορέας", ανέφερε από την πλευρά τους σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας. Ο στρατός της Νότιας Κορέας αύξησε το επίπεδο συναγερμού στον ύψιστο βαθμό.

Τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έκαναν καμία αναφορά σε πυρά εκ μέρους της Βόρειας Κορέας.

Το βλήμα έπεσε σε μία περιοχή περίπου 60 χλμ. βόρεια της Σεούλ στο δυτικό τμήμα της συνοριακής ζώνης, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Οι νοτιοκορεάτες κάτοικοι της περιοχής διατάχθηκαν να την εκκενώσουν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.Το Yonhap ανέφερε πως το βλήμα φαίνεται να έπεσε σε μία ορεινή περιοχή κοντά σε νοτιοκορεατική στρατιωτική βάση στην πόλη Γεοντσεόν. Το γραφείο της προέδρου της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι συγκαλεί έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας.

Η ανταλλαγή πυρών είναι η πρώτη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν στρατιώτες της Βόρειας Κορέας προσέγγισαν τη μεθόριο και δεν υποχώρησαν όταν ο Νότος εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά. Οι στρατιώτες του Βορρά ανταπέδωσαν τα πυρά και η ανταλλαγή πυρών διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά, όμως κανείς δεν τραυματίστηκε.

Η ένταση μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας αυξήθηκε αφότου νωρίτερα αυτό τον μήνα δύο νοτιοκορεάτες στρατιώτες τραυματίστηκαν από εκρήξεις ναρκών στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ). Η Σεούλ κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι ευθύνεται για τους θανάτους, κατηγορία την οποία η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε.

Στη συνέχεια η Σεούλ άρχισε να μεταδίδει προπαγανδιστικά μηνύματα εναντίον της Πιονγκγιάνγκ από τα μεγάφωνα στα σύνορα, επαναλαμβάνοντας μια τακτική που οι δύο πλευρές είχαν σταματήσει το 2004.

Η Βόρεια Κορέα απαίτησε το Σάββατο από τη Νότια Κορέα να σταματήσει τις εκπομπές απειλώντας στην αντίθετη περίπτωση ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση και τη Δευτέρα ξεκίνησε να μεταδίδει τις δικές της εκπομπές.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Νότια Κορέα που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και τις οποίες η Βόρεια Κορέα θεωρεί ως προετοιμασία για πόλεμο.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015, 13:52