Πολλές περιοχές παραμένουν σήμερα βυθισμένες κάτω από τα νερά στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ μετά το πέρασμα του κυκλώνα Φλόρενς, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους και προκάλεσε καταστροφές ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Φλόρενς, που υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, άλλαξε κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις σε περιοχές που έχουν ήδη πλημμυρίσει στη Βόρεια Καρολίνα, τη Νότια Καρολίνα και τη δυτική Βιρτζίνια, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων, κατάρρευσης φραγμάτων και υπερχείλισης ποταμών.

«Πρόκειται για μια ιστορική καταιγίδα που συνεχίζεται, ορισμένες περιοχές παραμένουν αντιμέτωπες με τα χειρότερα από τις πλημμύρες» προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, μιλώντας για μια «μνημειώδη καταστροφή για την Πολιτεία μας» κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα.

Ο κυβερνήτης επιβεβαίωσε τον θάνατο 17 ανθρώπων στη Βόρεια Καρολίνα. Επιπλέον, έξι θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στη Νότια Καρολίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ένα αγοράκι 1 έτους που παρασύρθηκε από χείμαρρο ενώ η μητέρα του επιχειρούσε, κρατώντας το στην αγκαλιά της, να απομακρυνθεί από το όχημά της, με το οποίο είχαν παγιδευτεί σε πλημμυρισμένο δρόμο.

Η βροχή σταμάτησε σήμερα όμως πολλοί ποταμοί έχουν υπερχειλίσει, όπως ο Κέιπ Φίαρ. Δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο, ιδίως ο αυτοκινητόδρομος 95 που διασχίζει τη Βόρεια με τη Νότια Καρολίνα.

Περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά παραμένουν στο σκοτάδι, σύμφωνα με την υπηρεσία δημοσίας ασφαλείας της Βόρεια Καρολίνας, της πλέον πληγείσας πολιτείας.

Στο Φάγιετβιλ, στη Βόρεια Καρολίνα, η κυκλοφορία διεξάγεται μετ’ εμποδίων σε ορισμένες περιοχές στις όχθες του ποταμού Κέιπ Φίαρ. Η στάθμη των υδάτων αναμένεται να φθάσει έως σχεδόν τα 19 μέτρα προτού αρχίσει αύριο να υποχωρεί.

Η πόλη του Ουίλμινγκτον, την οποία σάρωσε ο κυκλώνας την Παρασκευή, παραμένει αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα, καθώς όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στον οικισμό των 117.000 κατοίκων είναι απροσπέλαστοι.

Σε μια πρώτη εκτίμηση, η εταιρεία KCC υπολόγισε σε σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το ποσό από τις υλικές ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας, όπως σε κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και βιομηχανικές μονάδες, αλλά και σε οχήματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης