Η συμμαχία με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των παραβιάσεων – απαγορευτικών από τον ΟΗΕ για τις επανειλημμένες βομβιστικές επιθέσεις σε νοσοκομεία και ιατρεία, αλλά και των παραβιάσεων των παιδικών δικαιωμάτων, εδώ και δύο χρόνια.

Σε μία και μόνη περίπτωση δύο νεογέννητα πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου, έπειτα από βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Σαναά, από σαουδαραβικά αεροσκάφη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στοιχεία για περισσότερες από 160 παρόμοιες αεροπορικές επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει τα συμμαχικά αεροσκάφη στην Υεμένη παραθέτει έκθεση των Οργανώσεων «Σώστε τα Παιδιά» και «Παιδικό Παρατηρητήριο σε Ένοπλες Συγκρούσεις», επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις έχουν κυρίως στόχους ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία, αλλά είναι και στοχευμένες επιθέσεις εναντίον ιατρικού προσωπικού που δεν έχουν σχέση με τις συγκρούσεις.

Οι βομβαρδισμοί, επισημαίνει η έκθεση, έχουν καταστρέψει τα περισσότερα ιατρικά κέντρα στην Υεμένη οδηγώντας σε πλήρη κατάρρευση το ήδη φτωχό σύστημα υγείας της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βρετανία, αλλά και οι ΗΠΑ, δέχονται δριμύτατη κριτική, επειδή εξακολουθούν να ανεφοδιάζουν με πολεμικό υλικό τη Σαουδική Αραβία, το οποίο χρησιμοποιεί για να καταστρέφει κοινωνικές δομές στην Υεμένη.

Στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει από τον Μάρτιο του 2015, οι σαουδαραβικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει περισσότερους από 11.000 άμαχους νεκρούς στην Υεμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσίασε στο τοπικό κοινοβούλιο το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας, ήδη έχουν υποβληθεί στη βρετανική κυβέρνηση καταγγελίες για 257 σαουδαραβικά εγκλήματα πολέμου της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

Στις καταγγελίες περιλαμβάνονται περιπτώσεις χρήσης βρετανικής κατασκευής θραυσματικών βομβών σε σαουδαραβικές επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων στην Υεμένη.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι ο σαουδαραβικός πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει λιμό στη χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ανεφοδιάζει με όπλα τον Οίκο των Σαούντ» αναφέρει η καταγγελία προς το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, που έγινε μέσω του κοινοβουλίου της Σκωτίας.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης