Με προϋπολογισμό άμυνας ύψους 295 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2019, η Σαουδική Αραβία το Σάββατο απέτυχε να σταματήσει μια επίθεση με drone στις κρατικές εγκαταστάσεις πετρελαίου της Aramco από τις παραστρατιωτικές ομάδες της Υεμένης.

Τα αεροσκάφη που δρομολογήθηκαν από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης επιτέθηκαν στη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο στη Σαουδική Αραβία και σε άλλη μεγάλη πετρελαϊκή εγκατάσταση, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου Abqaiq είναι οι μεγαλύτερες του κόσμου. Βρίσκονται στο κέντρο της υποδομής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας.

Η επίθεση των Χούθι στον συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίον του συνασπισμού υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της ηγεσίας της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιείται έπειτα από εβδομάδες παρόμοιων επιθέσεων σε σαουδαραβική πετρελαϊκή υποδομή, αλλά ουδεμία από τις προηγούμενες εξ αυτών είχε προκαλέσει τόσο μεγάλες ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό αποτελεί για τους Σαουδάραβες σημαντική πρόκληση που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, ανεξάρτητα από τις οικονομικές, στρατιωτικές τους δυνατότητες» ανέφερε ο Farea Al-Muslimi, συνιδρυτής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Σάνα, ο οποίος επικεντρώνεται στον πόλεμο στην Υεμένη.

Η Σαουδική Αραβία δεν διαθέτει αμυντικές δυνάμεις για να προστατεύουν τις εγκαταστάσεις πετρελαίου της από επιθέσεις από τον Νότο, έχοντας επικεντρωθεί αποκλειστικά εναντίον του Ιράν.

Ωστόσο, τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη μπορεί να μην ήταν η μόνη αιτία του συμβάντος.

Το βράδυ του Σαββάτου οι ψαράδες του Κουβέιτ κατέγραψαν θόρυβο από πύραυλο Κρουζ που προερχόταν από το Ιράκ.

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν στο έδαφος στη Σαουδική Αραβία φαίνεται να προέρχονται από πυραύλους Κρουζ KH-55 της Σοβιετικής Εποχής.

Οι Χούθι διαθέτουν πυραύλους Κρουζ, πιθανώς από το Ιράν.

Έπειτα από προηγούμενη επίθεση στις εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Αύγουστο, υπήρξαν κατηγορίες ότι τουλάχιστον ορισμένες από τις επιθέσεις προέρχονται από το Ιράκ. Το Ιράν κατηγορήθηκε ότι είχε εμπλακεί σε αυτήν την επίθεση. Αν και αυτό μοιάζει απίθανο, δεν είναι αδιανόητο.

Είναι προφανές πλέον ότι η Σαουδική Αραβία έχει χάσει τελικά τον πόλεμο στην Υεμένη.

Δεν διαθέτει άμυνα κατά των νέων όπλων που απέκτησαν οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη. Αυτά τα όπλα απειλούν τις ζωτικές οικονομικές ζώνες της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία δεν έχει αμυντικό σύστημα που θα μπορούσε να σταματήσει τις μαζικές επιθέσεις από αυτά τα drones. Θα χρειαζόταν εκατοντάδες ρωσικά κατασκευασμένα συστήματα Pantsyr-S1 και BUK για την προστασία των εγκαταστάσεων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, χωρίς και πάλι να υπήρχε κάποια εγγύηση ότι δεν θα μπορούσαν να πληγούν.

Εκπρόσωπος των Χούθι έγινε περισσότερο απειλητικός δηλώνοντας: «Υποσχόμαστε στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας ότι οι μελλοντικές μας δραστηριότητες θα επεκταθούν περαιτέρω και θα είναι πιο οδυνηρές από ποτέ, όσο συνεχίζει την επιθετικότητα και την πολιορκία υεμενικών πόλεων. Επιβεβαιώνουμε ότι η ευρύτητα των στόχων μας επεκτείνεται καθημερινά και ότι δεν υπάρχει λύση για το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας παρά μόνο να σταματήσει την επιθετικότητα και την πολιορκία στη χώρα μας».

Ο πόλεμος στην Υεμένη, τον οποίο ξεκίνησε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν το 2015, κοστίζει στη Σαουδική Αραβία αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε και πάλι εφέτος και αναμένεται να φτάσει το 7% του ΑΕΠ. Η χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα ή πολύ υψηλότερες τιμές πετρελαίου.

Στα πρόσφατα σχέδια της Σ. Αραβίας περιλαμβάνεται και η πώληση της Aramco.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας θα πρέπει να κάνει πρώτα ειρήνη με την Υεμένη προτού πωλήσει τις μετοχές της Aramco σε μια αξιοπρεπή τιμή.

Θα χρειαστεί, όμως, να καταβάλουν πολλά δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις στην Υεμένη και στους συγγενείς των χιλιάδων ανθρώπων της που έχουν σκοτωθεί, πριν οι Χούθι δηλώσουν πρόθυμοι για ειρήνη.

Πληροφορίες από «The Journal of America» και «Moon Of Alabama»

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης