Η Ryanair προσφέρει μισθολογικές αυξήσεις στους πιλότους, αλλά ίσως αναγκάσει κάποιους να αλλάξουν τον σχεδιασμό τους σε ό,τι αφορά στην ετήσια άδειά τους, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την ακύρωση επιπλέον πτήσεων, αν και ο διευθύνων σύμβουλος Μάικλ Ο’Λίρι αρνήθηκε ότι οι πιλότοι απείλησαν με κινητοποιήσεις.

Η ιρλανδική εταιρεία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη βάσει του αριθμού των επιβατών, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα κύμα εξοργισμένων πελατών μετά την ξαφνική ανακοίνωσή της την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει την ακύρωση 40-50 πτήσεων ημερησίως για τις εβδομάδες έως τις 31 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία απέδωσε τις ακυρώσεις σε μια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της ετήσιας αδείας των πιλότων. Υπάρχει επαρκής αριθμός πιλότων για τις πτήσεις αλλά όχι για να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν απρόβλεπτες καταστάσεις και να αποφευχθούν καθυστερήσεις στις πτήσεις, δήλωσε ο Ο’Λίρι στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Η εταιρεία προσέφερε αυτήν την εβδομάδα μπόνους ύψους έως 12.000 ευρώ στους πιλότους για να εργαστούν 10 επιπλέον ημέρες και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Ο Ο’Λίρι αρνήθηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός πιλότων είχε απορρίψει την προσφορά, ζητώντας νέα συμβόλαια. Διέψευσε, επίσης, κάποια δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι πιλότοι είχαν απειλήσει με κινητοποιήσεις και φάνηκε να απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι μπορεί να υπάρξει ένταση στις σχέσεις με τους εργαζομένους. «Θα υπάρξουν λογομαχίες με τους πιλότους; Ίσως. Αυτά συμβαίνουν εδώ και περίπου 30 χρόνια» δήλωσε.

Ο Ο’Λίρι δήλωσε στη γενική συνέλευση των μετόχων στο Δουβλίνο ότι η εταιρεία δεν έχει επαρκή αριθμό επιπλέον πιλότων για τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της και εξέταζε το ενδεχόμενο να αναγκάσει κάποιους πιλότους να αλλάξουν τα σχέδιά τους αναφορικά με την ετήσιά τους άδεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 500 από τους 4.200 πιλότους της Ryanair αναμένεται να πάρουν άδεια τεσσάρων εβδομάδων τον Οκτώβριο, δήλωσε, άρα ίσως τους ζητηθεί να κρατήσουν τη μία εβδομάδα για μετά την 1η Ιανουαρίου.

«Δεν θα υπάρξουν άλλες ακυρώσεις λόγω προβλημάτων προγραμματισμού» είπε ο Ο’Λίρι στους μετόχους. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο διευθύνων σύμβουλος είπε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών ή ενδεχόμενων απεργιών από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Ο Ο’Λίρι δήλωσε επίσης ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για τα όποια λάθη στη λειτουργία της εταιρείας που οδήγησαν στις ακυρώσεις καθώς και για τον ανεπαρκή χειρισμό της υπόθεσης σε επικοινωνιακό επίπεδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης