Η Ρουμανία κατηγόρησε το Ιράν ότι ευθύνεται για την πρόσφατη επίθεση εναντίον ενός πετρελαιοφόρου στη θάλασσα του Ομάν, που κόστισε τη ζωή σε έναν Ρουμάνο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

«Υπό το φως των στοιχείων που παρουσίασαν οι διεθνείς εταίροι μας, που κάνουν λόγο για μια συντονισμένη εκ προθέσεως επίθεση εκ μέρους του Ιράν, η Ρουμανία απαιτεί από τις ιρανικές αρχές να παράσχουν εξηγήσεις χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πρεσβευτής του Ιράν στο Βουκουρέστι εκλήθη επειγόντως στο υπουργείο», προστίθεται στην ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται πως η Ρουμανία «διαβουλεύεται με τους εταίρους της προκειμένου να προσδιοριστούν οι αρμόζουσες απαντήσεις».

Την Πέμπτη, 29 Ιουλίου, το πετρελαιοφόρο Mercer Street, το οποίο διαχειρίζεται εταιρεία που ανήκει σε έναν Ισραηλινό εκατομμυριούχο, αποτέλεσε στόχο επίθεσης με drone, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό που διαθέτει πολεμικά πλοία στην περιοχή.

Η επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, προκάλεσε δύο θανάτους: ενός Βρετανού και ενός Ρουμάνου μέλους του πληρώματος, σύμφωνα με τη Zodiac Maritime που ανήκει στον Ισραηλινό Εγιάλ Οφέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία κατηγόρησαν τον Ιράν. Η Τεχεράνη αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών να κάνει λόγο για «αβάσιμες κατηγορίες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης