H Ρωσία θα προμηθεύσει έως το 2023 τη Νότια Αφρική με τουλάχιστον οκτώ πυρηνικούς αντιδραστήρες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Η παράδοση των αντιδραστήρων θα επιτρέψει να τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην αφρικανική ήπειρο που θα βασίζεται στη ρωσική τεχνολογία και αναμένεται να οδηγήσει σε παραγγελίες που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε ύψος 10 δις δολαρίων για τις τοπικές επιχειρήσεις, ανέφερε η Rosatom σε σχετικό δελτίο τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας αντιδραστήρας στοιχίζει περίπου 5 δις δολάρια. Δεδομένου των διαφορετικών συνθηκών, το κόστος των οκτώ μονάδων θα μπορούσε να ανέλθει σε συνολικό ποσό μεταξύ των 40 και 50 δις δολαρίων» δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass ο διευθυντής της εταιρείας Σεργκέι Κιριγένκο.
.
Η συμφωνία, που υπεγράφη κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη προβλέπει επίσης τη συνεργασία των δύο χωρών για την κατασκευή υποδομών πυρηνικών σταθμών στη Νότια Αφρική και την εκπαίδευση ειδικών από την Αφρική σε ρωσικά πανεπιστήμια.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η εταιρική σχέση που θα αναπτυχθεί με τη Ρωσία θα επιτρέψει στη Νότια Αφρική να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμά της, για την κατασκευή (ως το 2030) νέων πυρηνικών σταθμών, στη βάση μιας σύγχρονης και αξιόπιστης τεχνολογίας» επισήμανε η υπουργός Ενέργειας της Νότιας Αφρικής, Τίνα Τζέματ-Πέτερσον.

Η έναρξη της λειτουργίας των νέων ρωσικών αντιδραστήρων έχει προγραμματιστεί για το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης