Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει κλινική δοκιμή μιας ελαφρύτερης εκδοχής του εμβολίου κατά του κορωνοϊού Sputnik, τη «Sputnik-Light», που θα πραγματοποιείται σε μία μόνο δόση, ανακοίνωσαν σήμερα οι Αρχές χαρακτηρίζοντάς τη μια πιθανόν «προσωρινή» λύση ώστε να βοηθηθούν οι χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης να προχωρήσουν σε εμβολιασμούς.

Το εμβόλιο αυτό θα δοκιμαστεί σε 150 ανθρώπους στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη, όπως φαίνεται από έναν κατάλογο των κυβερνητικών κλινικών δοκιμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις Αρχές, πάνω από ένα εκατομμύριο Ρώσοι έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί με την αρχική εκδοχή του Sputnik-V, που χορηγείται σε δύο δόσεις.

Το εμβόλιο των δύο δόσεων θα παραμείνει η κυρίαρχη εκδοχή που θα χρησιμοποιείται στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Κίριλ Ντιμιτρίεφ, ο επικεφαλής του ρωσικού ταμείου κρατικών επενδύσεων, το οποίο χειρίζεται την κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά του εξωτερικού.

Ωστόσο η εκδοχή της μονής δόσης του εμβολίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξαγωγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το “Sputnik-Light” μπορεί να λειτουργήσει ως μια προσωρινή λύση για πολλές χώρες όπου παρατηρείται κορύφωση των μολύνσεων» είπε ο Ντιμιτρίεφ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), που καλύπτει το κόστος των κλινικών δοκιμών του Sputnik-Light.

Πολλές κυβερνήσεις εξετάζουν τρόπους να εξοικονομήσουν τις λιγοστές ανεπαρκείς προμήθειες εμβολίων κατά του κορωνοϊού, καθυστερώντας τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή μειώνοντας την ποσότητα των δόσεων.

Ο στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός των πολιτών που θα αποκτήσουν έστω μερική ανοσία κι ως εκ τούτου να μειωθεί πιθανόν ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων και να αποφορτιστεί το σύστημα υγείας.

Το δύο δόσεων Sputnik χορηγείται με τη χρήση διαφορετικών ανενεργών ιών (φορείς) και κάποιοι Ρώσοι παρασκευαστές κρίνουν ότι ο δεύτερος είναι δυσκολότερο να παρασκευαστεί οδηγώντας έτσι σε πλεόνασμα του πρώτου.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία απέστειλε 300.000 φιαλίδια του Sputnik-V στην Αργεντινή, η πρώτη μεγάλη αποστολή εμβολίων στο εξωτερικό.

Η αποστολή περιείχε μόνο την πρώτη δόση που συλλέχθηκε από το πλεόνασμα αυτό, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι η μία δόση θα παρέχει μικρότερη προστασία σε σχέση με τις δύο δόσεις, αλλά μολαταύτα «θα φτάνει το 85%».

Το Ινστιτούτο Gamaleya, που παρασκεύασε το εμβόλιο, λέει ότι είναι περισσότερο από 91% αποτελεσματικό αν χορηγηθούν και οι δύο δόσεις του.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, έχει δηλώσει ότι η προστατευτική ανοσία μετά την πρώτη δόση του Sputnik-V διαρκεί περίπου 3-4 μήνες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης