«Η Ρωσία είναι δεσμευμένη για δίκαιη λύση του Κυπριακού» είπε ο Βλ. Πούτιν στον Ν. Αναστασιάδη

«Η Ρωσία είναι δεσμευμένη για δίκαιη λύση του Κυπριακού» είπε ο Βλ. Πούτιν στον Ν. Αναστασιάδη
«Η Σοβιετική Ένωση ήταν το πρώτος κράτος που αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν ο οποίος υποδέχτηκε στο Κρεμλίνο τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασίαδη.

Ο κ. Πούτιν καλωσόρισε στη Μόσχα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως οι συναντήσεις τους έχουν πάντα ουσιώδη χαρακτήρα. «Αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν μακροχρόνια ιστορία. Η Σοβιετική Ένωση ήταν το πρώτος κράτος που αναγνώρισε την Κυπριακή Δημοκρατία» επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Σήμερα οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών αναπτύσσονται και θα συζητήσουμε όλο το φάσμα των σχέσεών μας για διεθνή ζητήματα και για την επίλυση του Κυπριακού. Η Ρωσία ήταν πάντα υπέρ μιας δίκαιης λύσης. Αυτό δεν αποδεικνύει παρά τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις δυο χώρες τις άριστες σχέσεις αλλά και τους κοινούς πολιτισμικούς, θρησκευτικούς, ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους λαούς των δυο χωρών. Δεν έχω αμφιβολία, πως, όπως για δεκαετίες είχαμε μια εξαίρετη συνεργασία, οι συνομιλίες μας θα βοηθήσουν έτσι ώστε να δούμε πώς μπορεί μέσα από τη συνεργασία μας να εξυπηρετήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των λαών των δυο χωρών μας».

Ο πρόεδρος της Κύπρου σημείωσε από την πλευρά του: «Το Κυπριακό, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, οι διμερείς μας σχέσεις είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν, και για αυτό σας είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων», ενώ μετέφερε επίσης την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και τη δική του για τη μέχρι σήμερα συνεπή, σταθερή και στη βάση αρχών στήριξη της Κύπρου για εξεύρεση λύσης στο μακροχρόνιο κυπριακό πρόβλημα.

Ευχαρίστησε για την πρόσκληση, τη θερμή φιλοξενία και τη δημιουργία των προϋποθέσεων «έτσι ώστε να διατηρηθούν οι στενότατες σχέσεις που έχουμε για το καλό των χωρών μας, των λαών μας και ευρύτερα της περιφέρειας και όχι μόνο».

Κατά την έναρξη της συνάντησης οι δυο πρόεδροι έκαναν θερμή χειραψία. Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση τετραμελών αντιπροσωπειών των δυο χωρών υπό τους δυο Προέδρους για να ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες 12μελών αντιπροσωπειών των δυο πλευρών υπό τους Προέδρους Αναστασιάδη και Πούτιν, που αναμένεται να διαρκέσουν μιάμιση ώρα.

Στη συνέχεια οι δυο πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις ενώ μετά τη συνάντηση θα γίνει η υπογραφή των εφτά νέων διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας που θα ανεβάσει το συνολικό αριθμό των συμφωνιών τους συνολικά στις 67.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017, 17:57