Η νέα προσέγγιση που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ ενδέχεται εν καιρώ να θέσει σε κίνδυνο τη Νέα Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (New START, ή START II) προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ μιλώντας στο Πρώτο Κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης την Τετάρτη.

«Εν καιρώ, μπορεί να χάσουμε και τη δεύτερη συνθήκη αν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε αυτή την προσέγγιση. Εννοώ τη Συνθήκη για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων. Ενδέχεται να χαθεί ο έλεγχος όσον αφορά τους εξοπλισμούς γενικά, όπως ακριβώς έχει τελευταία χαθεί κάθε έλεγχος όσον αφορά τις δηλώσεις», τόνισε ο Ριάμπκοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά τη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF), μπορεί να χάσουμε άλλη μια διμερή συμφωνία-κλειδί: τη Νέα START του 2010», επέμεινε ο ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ αποκάλυψε το Σάββατο, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφος ενώ βρισκόταν στη Νεβάδα στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ότι σκοπεύει να αποσύρει τη χώρα του από την INF και να δώσει εντολή να αρχίσουν να αναπτύσσονται νέοι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία την παραβιάζει συστηματικά. Η Μόσχα διέψευσε την κατηγορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης