O νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον υπέστη την πρώτη του εκλογική ήττα, με την οποία μειώθηκε η ισχνή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία σε μόλις μία ψήφο, κάτι το οποίο περιπλέκει τη στρατηγική του για το Brexit.

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, την ηγεσία του οποίου ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα, έχασε την έδρα της εκλογικής περιφέρειας του Μπρέκον και Ράντνορσαϊρ της Ουαλίας, την οποία κέρδισε μια φιλοευρωπαία υποψήφια, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ήττα αυτή καθιστά ευάλωτη τη νέα κυβέρνηση του Τζόνσον, η οποία ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του ετήσιου προϋπολογισμού της που προορίζεται για τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, στον οποίο προστίθενται επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τα χρήματα αυτά θα εξυπηρετήσουν «στην επιτάχυνση των προετοιμασιών στα σύνορα, στην υποστήριξη της προετοιμασίας των επιχειρήσεων και στην εξασφάλιση της προμήθειας των ζωτικής σημασίας φαρμάκων», όπως και στη διεξαγωγή μιας νέας επικοινωνιακής εκστρατείας για το Brexit, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Συνολικά 6,3 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ) θα δοθούν για να προετοιμαστεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., εκ των οποίων 4,2 δισεκατομμύρια εφέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για ανάπτυξη

«Από τη στιγμή που ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών, ανέβασα στο μέγιστο την ταχύτητα για τις προετοιμασίες μας (…) για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, όχι επειδή το θέλουμε, αλλά οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, διότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου» δήλωσε την Πέμπτη ο νέος υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ.

Αν και ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε. που συνήψε με τις Βρυξέλλες η προκάτοχός του στην πρωθυπουργία Τερέζα Μέι –κάτι το οποίο η Ε.Ε. αποκλείει–, δηλώνει ότι στην περίπτωση που δεν το επιτύχει, δεν θα ζητήσει νέα αναβολή του Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

«Η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία αυξήθηκε για τους μετέχοντες στην αγορά» επεσήμανε παράλληλα η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στη Βρετανία. Αυτές διαμορφώθηκαν σε 1,3% το 2019 και το 2020 από 1,5% και 1,6% αντίστοιχα που ήταν τον Μάιο.

«Η κυβέρνηση αυτή θα μπορούσε να αποκλείσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία και να δαπανήσει τα δισεκατομμύρια αυτά για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους πολίτες μας» δήλωσε ο Τζον Μακντάνελ, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, καταγγέλλοντας «σπατάλη».

Αντιπολίτευση, ωστόσο, στη νέα κυβέρνηση δεν ασκεί μόνον το Εργατικό Κόμμα. Ο Φίλιπ Χάμοντ, ο σημαίνων υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών, έχει προειδοποιήσει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Τις εκλογές στην περιφέρεια του Μπρέκον κέρδισε η υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζέιν Ντοντς, η οποία προειδοποίησε επίσης αμέσως μετά την εκλογή της κατά μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, η οποία θα έπληττε τους Ουαλούς αγρότες.

Θα βρω τον Τζόνσον «όπου και να κρυφτεί»

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως βουλευτής όταν φτάσω στο Ουέστμινστερ θα είναι να βρω τον Μπόρις Τζόνσον όπου και να κρυφτεί και θα του πω καθαρά και ξάστερα: σταματήστε να παίζετε με το μέλλον των κοινοτήτων μας και αποκλείστε ένα Brexit χωρίς συμφωνία» δήλωσε η Ντοντς μετά τη νίκη της.

Η χθεσινή αυτή εκλογική διαδικασία ακολούθησε την καθαίρεση του Συντηρητικού βουλευτή Κρις Ντέιβις, την οποία προκάλεσαν ψηφοφόροι, στηριζόμενοι σε διαδικασία που εισήγαγε το 2015 ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τον Ντέιβις μετά την καταδίκη του για ψευδείς δηλώσεις δαπανών.

Αποδεχόμενος το λάθος του, ο Ντέιβις κατέβηκε εκ νέου υποψήφιος για την έδρα της περιφέρειας αυτής για να ηττηθεί από την αντίπαλό του των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζέιν Ντοντ με 13.826 ψήφους έναντι 12.401. Στην εκλογική αυτή αναμέτρηση το Κόμμα του Brexit ήρθε τρίτο με 3.331 ψήφους, ενώ το Εργατικό Κόμμα τέταρτο με 1.680 ψήφους.

Η περιφέρεια του Μπρέκον και Ράντνονσαϊρ είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. με ποσοστό 52% στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί για το Brexit το 2016.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης