Του Κώστα Μπετινάκη

Θα πρέπει ίσως να καταλάβουμε κάποτε πως το Ισλαμικό Χαλιφάτο είναι μόνον ένα σύμπτωμα και όχι η ασθένεια.Το πρόβλημα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και στην προσπάθειά της να διατηρήσει την αποτυχημένη πολιτική που εφαρμόζει στη Μέση Ανατολή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν επέλθει η ανατροπή του, ο Καντάφι είχε προειδοποιήσει: «Μετά από μένα οι τζιχαντιστές»Εκτός και αν η απορρύθμιση των κρατικών δομών που σχεδιάζονται στην Ουάσιγκτον αποτελούν τη λύση του γενικότερου μεσανατολικού προβλήματος.

 Η εισβολή στο Ιράκ από την διακυβέρνηση Μπους το 2003 επέσπευσε τη διαδικασία διάλυσης και έτσι -12 χρόνια αργότερα- δενh  υπάρχει αμφιβολία πως εκείνο το δόγμα δημιούργησε μόνιμη αναταραχή σε μια ευρύτατη γεωστρατηγική περιοχή.

Η ιστορία διδάσκει, αλλά κατόπιν εορτής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν ανατραπεί ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, είχε προειδοποιήσει: «Μετά από μένα οι τζιχαντιστές». Αυτό αποκαλύπτει η απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Η Δύση όμως, το ΝΑΤΟ δηλαδή, (με πρωταγωνιστές Αμερικανούς και Γάλλους) είχε προωθήσει την αναταραχή στη Λιβύη ως προοίμιο γενικότερης στρατιωτικής ανάμειξης για την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι. Μάταια ο Λίβυος δικτάτορας προσπαθούσε να πείσει πως ήταν ο «φράχτης» στην επικράτηση φονταμενταλιστικών κινημάτων τύπου αλ-Κάιντα, που με την στήριξη δυτικών είχε εγκαταστήσει βάσεις στη Λιβύη.

Οι προειδοποιήσεις του Καντάφι δεν εισακούστηκαν. Και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις με επικεφαλής γαλλικές και αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις ξεκίνησαν βομβαρδισμούς για την ανατροπή της κυβέρνησής του -μιας κυβέρνησης εξίσου αυταρχικής όπως όλων της περιοχής (μηδέ της συμμαχικής των ΗΠΑ Σαουδικής Αραβίας) με επακόλουθο ο ίδιος να ανατραπεί τελικά και να λιντσαρισθεί από εξαγριωμένους «πατριώτες».

Επακόλουθο ήταν η διάλυση του κράτους της Λιβύης, με τους πολέμαρχους να μάχονται για επικράτηση και τη διορισμένη φιλοδυτική κυβέρνηση να ψάχνει να βρει καταφύγιο σε πλοία…
Χώρια την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Βεγγάζη και τη δολοφονία του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς, το 2012.

Στο σημείο αυτό να μην ξεχνάμε την καυχησιάρικη δήλωση της διεκδικήτριας του χρίσματος των δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον (τότε υπουργού Εξωτερικών), η οποία όταν χαμογελώντας παρακολούθησε την τηλεοπτική αναμετάδοση της δολοφονίας Καντάφι, φώναξε: «Ήρθαμε, είδαμε, πέθανε»…


 
Πόσο επικίνδυνο είναι το Ισλαμικό Χαλιφάτο;

Από τον Ιούνιο του 2014, όταν ξεκίνησε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς η συμμαχία των προθύμων υπό τις ΗΠΑ θέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS όπως το λένε τα δυτικά Μέσα), πραγματοποιήθηκαν 9.041 έξοδοι (5.959 στο Ιράκ και 3.082 στη Συρία). Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο του «μακροχρόνιου πόλεμου» που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Ομπάμα, έχουν σκοτωθεί από αεροπορικές επιδρομές 10 με 25 χιλιάδες μαχητές του ISIS. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η CIA υπολογίζει πως οι τζιχαντιστές το 2014 ήταν σε πληθυσμό 20 με 30.000.

Ένας πόλεμος δεν κερδίζεται με αεροπορικές επιδρομές μόνον. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ωστόσο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει «αμερικανικές μπότες» να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές, γνωρίζοντας πια ποιες θα ήταν αντιδράσεις του αμερικανικού λαού σε άλλον έναν πόλεμο, τύπου Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Ιράκ…

Περίπου 10.000 Αμερικανοί σκοτώνονται ετησίως στους δρόμους από μεθυσμένους συμπατριώτες τους οδηγούς. Σε σύγκριση με τον αριθμό αυτό, έχουμε 14 Αμερικανούς που σκοτώθηκαν από δύο εξτρεμιστές μουσουλμάνους.

Άραγε μήπως ο γραφικός Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το ρεπουμπλικανικό κόμμα για την προεδρία, -αντί να ζητεί την απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους μετανάστες στις ΗΠΑ- έπρεπε να απαιτήσει νέα ποτοαπαγόρευση; Βέβαια οι μουσουλμάνοι δεν πίνουν…

Ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση θα ήταν η αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.
Μόνο που εκεί υπάρχει η ισραηλινή εμπλοκή και ο τραγέλαφος.

Στο Ισραήλ αυτή την εποχή επικρατεί πικρία για τη διπλωματική επιτυχία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όπου ο αντι-ιρανικός φανατισμός φτάνει σε απροσδόκητα όρια: Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για το Ισραήλ, παρά το Ισλαμικό Χαλιφάτο». 

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) στο Τελ Αβίβ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόν είπε: «Το Ιράν είναι ο κύριος εχθρός μας κι αν ήταν να διαλέξω μια ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στο Ιράν ή στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, θα προτιμούσα το Ισλαμικό Χαλιφάτο».

Το παράδοξο είναι πως σε αντίθεση με τα λεγόμενα του υπουργού του ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Γκαντί Έιζενκοτ δήλωσε στην ίδια διάσκεψη του INSS πως «η ανικανότητα του Ισλαμικού Χαλιφάτου να διατηρήσει τις επιτυχίες του στο συριακό έδαφος μετά τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση, αυξάνει τις πιθανότητες οι τζιχαντιστές να στρέψουν το μένος τους εναντίον του Ισραήλ και της Ιορδανίας».

Χαρακτηριστικό είναι πως το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η ρωσική αεροπορία σε συνεργασία με τις συριακές αεροπορικές δυνάμεις «πραγματοποίησε τις τελευταίες πέντε μέρες 157 επιδρομές, βομβαρδίζοντας 579 στόχους τρομοκρατών στο Χαλέπι, τη Ράκα, τη Λαοδίκεια, τη Χομς, τη Χάμα και τη Deir Ezzor».

Σύμφωνα με συριακές στρατιωτικές πηγές, οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί, έχουν καταστρέψει 1.100 θέσεις τζιχαντιστών,στη Συρία, από την αρχή του 2016.


Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης