Η εξέλιξη των θανάτων από κορωνοϊό δείχνει ξεκάθαρα ότι η νόσος καλπάζει σε πολλές χώρες. Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, έχουμε εκτόξευση των θανάτων σε Τουρκία και Ισπανία – η τελευταία δείχνει να βαδίζει γρήγορα στον δρόμο της Ιταλίας. Στην Ελλάδα, ο ρυθμός αύξησης είναι μέχρι στιγμής ήπιος, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γίνουν προβλέψεις.

Στην κατεύθυνση της Ιταλίας φαίνεται να οδεύει και η Βρετανία, που πληρώνει το τίμημα της καθυστέρησης λήψης μέτρων. Βραδύτερη αύξηση δείχνει να έχει η Γαλλία, αλλά και αυτή εκτιμάται ότι οδηγείται σε ανεξέλεγκτη κατάσταση σε περίπου 10 ημέρες, αν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης των θανάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανησυχητική είναι κατάσταση και στις ΗΠΑ, οι οποίες δείχνουν να ακολουθούν τον ρυθμό αύξησης των θανάτων του Ιράν. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν τεταμένες σχέσεις σταθερά εδώ και τρεις δεκαετίες.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, τα στοιχεία -αν και θετικά- δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Ας δούμε το παράδειγμα της Ιταλίας. Εκεί δεν είχαν κανέναν θάνατο μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. Την επόμενη ημέρα, είχαμε τους δύο πρώτους νεκρούς από τη νόσο COVID-19 και μέχρι τις 28 του μηνός συνολικά ο αριθμός τους έφθασε τους 17.

Μετά από μόλις 9 ημέρες ο αριθμός των θυμάτων έφθασε τους 233 και έπειτα από 15 ημέρες τους 5.476. Δηλαδή οι θάνατοι από τον SARS-COV2 αυξάνονταν περίπου κατά 5 φορές κάθε 8 ημέρες. Και στην Ελλάδα είχαμε ανάλογη αύξηση μέσα σε 8 ημέρες. Στις 14 Μαρτίου είχαμε 3 νεκρούς και στις 22 του μηνός (χθες) είχαμε 15!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να έχουμε μία εικόνα τι μπορεί να συμβεί αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και οδηγηθούμε στην κατάσταση της Ιταλίας, τότε:

  • σε 8 ημέρες -στις 30 Μαρτίου- αναμένεται να έχουμε 75 θανάτους (15 επί 5) και
  • μετά από 16 ημέρες, δηλαδή στις 15 Απριλίου, τη Μεγάλη Τετάρτη, 1.875 νεκρούς!

Πηγή: virus.com.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης