Η συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στη Βουλγαρία δεν αναμένεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της χώρας, τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε έκθεση του διεθνή οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο οίκος αξιολογεί τη θεσμική και δημοσιονομική ισχύ της χώρας ως «μέτρια», ενώ την οικονομική της ως «υψηλή», επισημαίνει το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite», παρουσιάζοντας την έκθεση του Moody’s.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, τις οποίες λαμβάνει υπόψη, ο οίκος Moody’s σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως το εκλογικό σώμα γίνεται όλο και πιο δυσαρεστημένο από τα μέτρα λιτότητας και η απογοήτευση των ψηφοφόρων εκφράζεται τους τελευταίους μήνες μέσω των διαδηλώσεων.

Παρά το γεγονός ότι, μια τόσο μεγάλη πίεση από τους πολίτες, μπορεί να επιβραδύνει τη δημοσιονομική εξυγίανση και να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όλα τα μεγάλα κόμματα παραμένουν προσηλωμένα στην συνετή δημοσιονομική πολιτική, υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.

Προσθέτει δε, ότι το επίπεδο του χρέους στη Βουλγαρία παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, όπως τονίζει, αναμένει μια ελαφρά αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οίκος αναμένει το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ να διαμορφωθεί περίπου στο 1,4% το 2013 εξαιτίας του υψηλού ποσοστού της ανεργίας, της αναιμικής επέκτασης της βιομηχανικής παραγωγής και της υποτονικής ζήτησης για τις εισαγωγές.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης