Κατεστραμμένα κτήρια. Διαλυμένοι δρόμοι. Ισοπεδωμένες συνοικίες. Συντρίμμια παντού. Τo Nτιγιάρμπακιρ, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, θυμίζει σε αρκετά τμήματά του… πόλη-φάντασμα.

Συνεργείο του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT εισήλθε στο Ντιγιάρμπακιρ, μεταδίδοντας εικόνες απόλυτης καταστροφής​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού με στόχο την εξόντωση Κούρδων μαχητών έχουν οδηγήσει σε μαζικές δολοφονίες αμάχων -όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της πόλης. Συνεργείο του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT εισήλθε στο Ντιγιάρμπακιρ, μεταδίδοντας εικόνες απόλυτης καταστροφής. Μάλιστα ο τίτλος του ρεπορτάζ ήταν «η πόλη των νεκρών»… Συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιχειρήσεων περιπλανώνται σαν χαμένοι ανάμεσα στα χαλάσματα, θρηνώντας για τα αγαπημένα τους πρόσωπα που δεν πρόκειται να ξαναδούν.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τις συνοικίες, ενώ τεθωρακισμένα οχήματα με πάνοπλους στρατιώτες κάνουν την εμφάνισή τους μπροστά σε διαλυμένα κτήρια. Ακολουθούν εξονυχιστικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Βομβαρδισμένο τοπίο η πόλη Τζίζρε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίδια εικόνα και στην πόλη Τζίζρε (επαρχία Σιρνάκ), όπου τον Ιανουάριο του 2016 οι τουρκικές δυνάμεις «γάζωσαν» αμάχους που κρατούσαν λευκή σημαία και μάζευαν νεκρούς σ’ ένα κάρο. Κλίμα φόβου, με την απόγνωση να δίνει τη θέση της στην οργή, καθώς ο θάνατος καιροφυλαχτεί σχεδόν σε κάθε γωνία της πόλης… 

Λογοκρισία στο κήρυγμα

Στο Ντιγιάρμπακιρ, η καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής μετετράπη σε διαμαρτυρία κατά της Άγκυρας και της στάσης της απέναντι στους Κούρδους.

Τούρκοι αστυνομικοί κατεβάζουν ρολά σε εφημερίδες που στηρίζουν την αντιπολίτευση και οι ιμάμηδες διαβάζουν κηρύγματα τα οποία έχουν υποστεί την απαραίτητη λογοκρισία​Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι της πόλης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον κουρδικό πληθυσμό, οι οποίες ξεκίνησαν εν μέσω προεκλογικής περιόδου το καλοκαίρι του 2015, όταν ο «Σουλτάνος» έβαλε στο στόχαστρο τους μαχητές του PKK προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για αποκεφαλισμούς αμάχων, καταγγέλλοντας ότι μέλη των δυνάμεων Ασφαλείας έκαψαν ζωντανούς κατοίκους στην πόλη Τζίζρε.

Την ίδια στιγμή, η προπαγάνδα του τουρκικού καθεστώτος είναι πλέον απροκάλυπτη. Τούρκοι αστυνομικοί κατεβάζουν ρολά σε εφημερίδες που στηρίζουν την αντιπολίτευση, ενώ οι ιμάμηδες σε περιοχές όπου πλειοψηφεί το κουρδικό στοιχείο είναι υποχρεωμένοι να διαβάζουν πλέον κηρύγματα τα οποία έχουν υποστεί την απαραίτητη λογοκρισία για την αποφυγή νέων εντάσεων. Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες προσκυνητές στο Ντιγιάρμπακιρ να απέχουν την Παρασκευή από το κεντρικό τζαμί της πόλης και να προσεύχονται σε παρακείμενο πάρκο. Οι ιμάμης, πάντως, καταδίκασε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο κουρδικό ζήτημα.


Δεν μπορούν να θάψουν τους νεκρούς

Όπως μετέδωσε το RT, τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις (συμπεριλαμβανομένης και της απεργίας πείνας) από τις οικογένειες των νεκρών που ζητούν να τους δοθεί η άδεια να συλλέξουν τις σορούς των αγαπημένων τους προσώπων και να τελέσουν τις κηδείες.

«Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα πτώματα από τους δρόμους και τα χαλάσματα. Στην ιστορική συνοικία Σουρ (στο Ντιγιάρμπακιρ) υπάρχουν 14 σοροί που δεν έχουμε πάρει ακόμη» εξήγησε σε δηλώσεις του ο Ömer Önen, στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

«Χωρίς τις σορούς, οι οικογένειες δεν μπορούν να κάνουν τις κηδείες. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών παραδόσεων από την τουρκική κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης