Ήταν άραγε η εντολή δολοφονίας από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 3 Ιανουαρίου του Ιρανού Στρατηγού Κασέμ Σολεϊμάνι το πρώτο βήμα για να μετατραπεί ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν σε καυτό πόλεμο τις εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές;

Φυσικά, δεν υπάρχει τρόπος να το μάθουμε, αλλά πίσω από τα διψήφια ψηφία στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις πλαισιώνεται και από τον εξαιρετικά χαοτικό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πως ο Τραμπ είναι μια διαβόητα παρορμητική και ακανόνιστη φιγούρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες, για παράδειγμα, η κυβέρνησή του φαίνεται επίσης να έχει ξεκινήσει σειρά από μυστικές ενέργειες εναντίον της Τεχεράνης που φαίνονται όλο και πιο εμφανείς και ανησυχούν το Ιράν. Δεδομένη έκπληξη του Οκτωβρίου θα μπορούσε να είναι στα χαρτιά.

Μεγάλο μέρος αυτής της ανησυχίας προκύπτει από το γεγονός ότι, σε ολόκληρο το Ιράν, τα πράγματα πήραν φωτιά με τρόπους που φαίνονταν τόσο μυστηριώδεις όσο και απειλητικοί.

Στις αρχές του περασμένου μήνα, για παράδειγμα, ύποπτη έκρηξη σε ιρανική πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση στο Natanz, η οποία είναι επίσης ο τόπος παραγωγής ενέργειας, κάλυψε τα πρωτοσέλιδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν η τοποθεσία υπέστη σοβαρές ζημιές από βόμβα που εισήχθη λαθραία στο κτήριο ή κάποιο είδος αεροπορικής επίθεσης παραμένει άγνωστο. «Αξιωματούχος πληροφοριών της Μέσης Ανατολής είπε ότι το Ισραήλ έβαλε βόμβα στο κτήριο», ανέφεραν οι New York Times.

Παρόμοια φλογερά γεγονότα πλήττουν το Ιράν εδώ και εβδομάδες.

Στις 26 Ιουνίου, για παράδειγμα, υπήρξε «τεράστια έκρηξη στην περιοχή μεγάλης ιρανικής στρατιωτικής βάσης ανατολικά της Τεχεράνης».

Στις 15 Ιουλίου, επτά πλοία πυρπολήθηκαν σε ιρανικό ναυπηγείο.

Άλλες μυστηριώδεις πυρκαγιές και εκρήξεις έπληξαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, ένα εργοστάσιο παραγωγής πυραύλων, ένα ιατρικό συγκρότημα, ένα εργοστάσιο πετροχημικών και άλλα.

«Ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι εξελίσσεται κοινή αμερικανική-ισραηλινή στρατηγική – ορισμένοι ακόμη υποστηρίζουν ότι προχωρούν – σε σειρά παράνομων πληγμάτων βραχυπρόθεσμου πολέμου», κατέληξε άλλη έκθεση στους Times.

Ορισμένα από αυτά τα σαμποτάζ έχουν πραγματοποιηθεί με φόντο διετές «πολύ επιθετικό» σχέδιο δράσης της CIA για την πραγματοποίηση επιθετικών κυβερνοεπιθέσεων εναντίον αυτής της χώρας γράφει το Yahoo σε ερευνητική έκθεση ειδήσεων: «Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών διεξήγαγε σειρά από μυστικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον του Ιράν και άλλους στόχους από τότε που κέρδισε μυστική νίκη το 2018 όταν ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε κάτι που ισοδυναμεί με σαρωτική άδεια για παρόμοιες δραστηριότητες, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ με άμεση γνώση του θέματος… Το εύρημα διευκόλυνε τη CIA να καταστρέψει την κρίσιμη υποδομή των αντιπάλων, όπως οι πετροχημικές μονάδες».

Στις 23 Ιουλίου, δύο μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ παρενόχλησαν ιρανικό μη στρατιωτικό αεροσκάφος στον συριακό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα ο πιλότος του να χάσει ξαφνικά υψόμετρο, τραυματίζοντας έναν αριθμό επιβατών του αεροπλάνου.
Για πολλούς στο Ιράν, η δολοφονία του Σολεϊμάνι -και η εκστρατεία σαμποτάζ που ακολούθησε- ισοδυναμούν με εικονική δήλωση πολέμου.

Παρ΄όλα αυτά, το Ιράν συγκράτησε σε μεγάλο βαθμό την αντίδρασή του, με μοναδική απάντηση να είναι μια περιορισμένη, τηλεγραφική απειλή για ζευγάρι αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ.

Εάν η δολοφονία του Σολεϊμάνι είχε ως στόχο να εμπλέξει το Ιράν σε στρατιωτική κλιμάκωση την εκλογική χρονιά, απέτυχε.

Ίσως λοιπόν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ να σχεδιάσουν το χτύπημα των επιθέσεων εναντίον κρίσιμων ιρανικών στόχων αυτό το καλοκαίρι ως κλιμακωτές προκλήσεις που είχαν ως στόχο να ωθήσουν το Ιράν να ανταποκριθεί με τρόπους που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δικαιολογία για μια πολύ μεγαλύτερη απάντηση από τις ΗΠΑ.

Αλλά παρόμοια σύγκρουση θα ήταν απίθανο να εμπλέξει τις αμερικανικές δυνάμεις εδάφους εναντίον ενός έθνους πολλές φορές μεγαλύτερο και ισχυρότερο από το Ιράκ.

Αντ’ αυτού, θα συνεπαγόταν ίσως συνεχής εκστρατεία αεροπορικών επιθέσεων εναντίον δεκάδων εγκαταστάσεων αεροπορικής άμυνας του Ιράν και άλλων στρατιωτικών στόχων, μαζί με το εκτεταμένο δίκτυο εγκαταστάσεων που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναγνωρίσει ως μέρος του προγράμματος πυρηνικής έρευνας αυτής της χώρας.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης