Περίπου 143.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνευμονία στη Νιγηρία, ήτοι ένα παιδί κάθε 20 δευτερόλεπτα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας, που εκφράζει ανησυχίες ότι η επιδημία Covid-19 θα επιδεινώσει αυτούς τους ήδη «ζοφερούς» αριθμούς.

Η πνευμονία είναι «η πρώτη αιτία θανάτου για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στη Νιγηρία, με το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας να ανέρχεται σε 132 θανάτους για 1.000 γεννήσεις», το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, είπε χθες Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, ο δόκτωρ Ολορουνίμπε Μαμόρα, υφυπουργός Υγείας της Νιγηρίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της πνευμονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση Παιδιάτρων της Νιγηρίας κάλεσε την κυβέρνηση, τους διεθνείς θεσμούς και τους ιδιώτες εταίρους να «βελτιώσουν τους δείκτες υγείας» προκειμένου η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, με 200 εκατομμύρια κατοίκους, να «μην κατέχει το ειδεχθές ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών παγκοσμίως».

«Αυτή η χρονιά, το 2020, είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της πανδημίας της Covid-19 που διατάραξε τις προσπάθειες πρόληψης και φροντίδας για τα παιδιά, ιδίως την πρόσβαση στα εμβόλια, αλλά επίσης στην τροφή ή στις θεραπείες για τις κλασικές ασθένειες», προειδοποίησε η Ένωση Παιδιάτρων της Νιγηρίας, σε ένα δελτίο τύπου που δημοσίευσε την Τετάρτη.

Η πνευμονία αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου παιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο με 2.000 θανάτους την ημέρα, μπροστά από την ελονοσία και την ιλαρά, σύμφωνα με την Unicef, που σημειώνει πως «η ιατρική παροχή οξυγόνου σε συνδυασμό με τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να σώσουν πάρα πολλές ζωές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πανδημία Covid-19 επιδείνωσε την καταστροφική έλλειψη πρόσβασης στο οξυγόνο στις φτωχότερες χώρες», σημειώνει ο Κέβιν Ουάτκινς, γενικός διευθυντής της ΜΚΟ Save The Children σε μια έκθεση που συνυπογράφει με την Unicef.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης