Εντυπωσιασμένοι είναι οι επιστήμονες και οι αρχαιολόγοι, καθώς ανακάλυψαν με ειδικά όργανα παράδοξη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των πετρών από τις οποίες κατασκευάστηκαν τέσσερις πυραμίδες της Αιγύπτου, ανάμεσά τους και η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια διεθνής ομάδα αρχιτεκτόνων και ερευνητών από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία έχει αναλάβει το σχετικό επιστημονικό πρόγραμμα «Scan Pyramids» («Σάρωση Πυραμίδων»), που ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου από το αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων. Η ομάδα χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία, όπως θερμογράφους, ώστε να σαρώσουν και να χαρτογραφήσουν το εσωτερικό των πυραμίδων, με σκοπό την ανακάλυψη μυστικών δωματίων.

Με κόκκινο χρώμα οι παράδοξες θερμικές ανωμαλίες

«Οι ερευνητικές ομάδες κατέληξαν ότι υπάρχουν πολλές και σημαντικές θερμικές ανωμαλίες σε πολλά μνημεία, και η εξήγηση αυτού του φαινομένου αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά»Αυτό που βρήκαν ήταν ότι κάποιες πέτρες είναι θερμότερες από άλλες, πολύ περισσότερο από ό,τι θα ανέμεναν, γεγονός που σημαίνει ότι σε συγκεκριμένα σημεία υπάρχουν κρυμμένες κατασκευές, που θα μπορούσαν να είναι τάφοι, διάδρομοι ή οτιδήποτε άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ερευνητικές ομάδες κατέληξαν ότι υπάρχουν πολλές και σημαντικές θερμικές ανωμαλίες σε πολλά μνημεία, και η εξήγηση αυτού του φαινομένου αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Mamdouh el-Damaty ανέφερε σε σχετική εκδήλωση ότι αυτές οι ανακαλύψεις δημιουργούν ένα νέο, τεράστιο και ανεξερεύνητο, πεδίο έρευνας για τους αρχαιολόγους που μπορεί να αλλάξει πολλά από αυτά που ξέραμε μέχρι τώρα.

Η επιστημονική ομάδα συνεχίζει εντατικά τις έρευνες, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2016.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης