Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν καταστήσει τα θύματα των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων ακόμη πιο ευάλωτα», δήλωσε η Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων (GRETA) Helga Gayer, παρουσιάζοντας την τελευταία ετήσια έκθεση της Ομάδας, για τη δράση κατά της εμπορίας ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση εντοπίζονται καθυστερήσεις, στα άτομα που αναγνωρίζονται επίσημα ως θύματα εμπορίας ανθρώπων, γεγονός που επηρεάζει σοβαρά την πρόσβασή τους σε ασφαλή στέγαση, υγειονομική περίθαλψη και πολύ αναγκαία υποστήριξη, ενώ τους θέτει επίσης σε κίνδυνο περαιτέρω κακοποίησης», πρόσθεσε.

«Οι έμποροι έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο την κατάσταση, εκμεταλλευόμενοι την επισφαλή οικονομική κατάσταση πολλών από τα θύματά τους. Επιπλέον, ενώ οι αρχές αναφέρουν αυξημένη σεξουαλική εκμετάλλευση και εγκληματική δραστηριότητα στο διαδίκτυο, οι αυξημένοι πόροι και οι καθυστερήσεις στο σύστημα δικαιοσύνης παρεμποδίζουν τις προσπάθειες να λογοδοτήσουν οι διακινητές και να παρέχουν δικαιοσύνη και αποζημίωση στα θύματά τους., κατέληξε.

Η ετήσια έκθεση της GRETA για το 2020 παρέχει ορισμένα παραδείγματα για το πώς η πανδημία επηρεάζει, τα μέτρα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων σε συγκεκριμένες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γερμανία, μετά την απόφαση να κλείσουν προσωρινά πορνεία σε ολόκληρη τη χώρα, σημειώθηκε αύξηση στην κρυφή πορνεία, συνοδευόμενη από πιο εκμεταλλευτικές συνθήκες και βία.

Στην Ισπανία, οι δράστες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Airbnb, για ενοικίαση διαμερισμάτων όπου γίνεται σεξουαλική εκμετάλλευση, γεγονός που μειώνει την ικανότητα των υπηρεσιών επιβολής του νόμου να εντοπίζουν θύματα.

Στη Μάλτα, αφού εντοπίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις Covid-19 μεταξύ των αιτούντων άσυλο, όλα τα κέντρα υποδοχής ασύλου και τα κέντρα κράτησης μετανάστευσης έκλεισαν, εμποδίζοντας την UNHCR και τις ΜΚΟ να επισκέπτονται και να παρέχουν πληροφορίες και νομική βοήθεια.

Στην Ισπανία, το Υπουργείο Ισότητας ενέκρινε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης κατά της βίας λόγω φύλου λόγω της κρίσης Covid-19, με ειδικά μέτρα που εγγυώνται την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας για σεξουαλικούς σκοπούς, καθώς και την παροχή υπηρεσιών και πόρους για την κάλυψη των ειδικών αναγκών τους.

Στην Ιταλία, λόγω της έκτακτης ανάγκης του Covid-19, το Υπουργείο Ίσων Ευκαιριών αποφάσισε να αναβάλει την έκδοση νέας πρόσκλησης για προτάσεις έργων για τη βοήθεια θυμάτων και προέβλεπε παράταση όλων των έργων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πάροχοι υπηρεσιών ανέφεραν ότι η πρόσβαση σε καταφύγια και υπηρεσίες συνεχίστηκε, με αύξηση της εικονικής υποστήριξης.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αναφορές για παρεμποδισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως καταφύγιο και υγειονομική περίθαλψη, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εκ νέου τραυματισμού ή εκ νέου θυματοποίησης. Η πανδημία οδήγησε, ιδίως, σε διακοπή της παροχής βοήθειας και υποστήριξης των θυμάτων από ΜΚΟ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης