Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη θα μπορούν να πετούν με ειδικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Ραμόν, κοντά στο θέρετρο Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα, προς προορισμούς στην Τουρκία, ανακοίνωσε την Τρίτη η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ.

Tο αεροδρόμιο Ραμόν, στο θέρετρο Εϊλάτ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση αυτή είναι το τελευταίο βήμα του Ισραήλ που προσφέρει οικονομικές διευκολύνσεις στους Παλαιστίνιους απουσία ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων και ακολουθεί την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών.  Μια κίνηση που έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα.

Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ

Χωρίς δικό τους αεροδρόμιο οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, δεν μπορούν να πετάξουν από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ χωρίς ειδική άδεια, ταξιδεύουν συνήθως στην Ιορδανία για να προλάβουν διεθνείς πτήσεις. Αυτές οι πτήσεις δεν θα προσφέρονται πλέον σε Παλαιστίνιους από τη Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα, οι πτήσεις θα εκτελούνται δύο φορές την εβδομάδα ξεκινώντας από τα τέλη Αυγούστου προς την Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια με τους τουρκικούς αερομεταφορείς Atlas και Pegasus και με αεροσκάφη Airbus A321, δήλωσε η αρχή του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο Ramon, το οποίο άνοιξε το 2019, απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ και έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει αεροπλάνα που επαναδρομολογούνται από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Ξένοι αερομεταφορείς όπως η Ryanair, η Wizzair και η Lufthansa άρχισαν να πετούν ασταμάτητα σε παλαιότερα αεροδρόμια του Eilat το 2015 κατά τους χειμερινούς μήνες, αφού το Ισραήλ πρόσφερε στις αεροπορικές εταιρείες 60 ευρώ ανά επιβάτη που έφερε απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό.

Αλλά η πανδημία COVID-19 σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό αυτές τις πτήσεις.

Η Αρχή Αεροδρομίων ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες καλοκαιρινές πτήσεις προς διάφορους προορισμούς στην Ευρώπη από το Εϊλάτ. Περιλαμβάνουν το Μπατούμι, τη Γεωργία και τη Λάρνακα, την Κύπρο στον ισραηλινό αερομεταφορέα Arkia και τη Βαρσοβία και το Κατοβίτσε στην Πολωνική Enter Air.

Η Pegasus τον Οκτώβριο θα μεταφέρει Ισραηλινούς στην Τουρκία με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα, ανέφερε η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης