Η Ουγγαρία επιθυμεί η ευρωπαϊκή στάση στην αμερικανο-ιρανική σύγκρουση να είναι πιο κοντά σε αυτήν που έχουν οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συναντώνται αύριο Παρασκευή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για την κρίση με το Ιράν, έχοντας ως ζητούμενο την άμβλυνση των εντάσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι μίλησε με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και παρότρυνε την Τεχεράνη να συμμορφωθεί με την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις διεθνείς δυνάμεις για τον περιορισμό των πυρηνικών του φιλοδοξιών. Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες τις διεθνείς δυνάμεις να εγκαταλείψουν την συμφωνία αυτή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε το 2018, και να εργαστούν για την σύναψη μιας νέας συμφωνίας. Το Ιράν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν νέες συνομιλίες.

«Θα ήθελα η ευρωπαϊκή στάση, η οποία δεν είναι σαφής όσον αφορά αυτό το ιρανικό ζήτημα, να προσανατολιστεί προς την Ισραηλινο-αμερικανική στάση», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Όρμπαν, ο οποίος έχει συχνά εκφράσει δυσαρέσκεια για πολιτικές της ΕΕ, συναντήθηκε με τον Τραμπ πέρυσι και κατά την συνάντηση αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος τον εξήρε για την σκληρή του στάση απέναντι στην μετανάστευση, έναν τομέα για τον οποίο οι δύο ηγέτες έχουν παρόμοια οπτική. Ο Όρμπαν διατηρεί επίσης μια ζεστή σχέση με τον ισραηλινό ηγέτη Μπενιαμίν Νετανάχιου.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν την απομάκρυνση των Ούγγρων στρατιωτικών από το Ιράκ, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στην ίδια συνέντευξη ο Όρμπαν δήλωσε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) χάνει επιρροή, καθώς έχει κάνει στροφή προς φιλελεύθερες και κεντρώες πολιτικές, κάτι το οποίο χρειάζεται να αλλάξει.

«Αν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν μπορεί να αλλάξει πορεία, τότε μια νέα πρωτοβουλία θα χρειαστεί στην ευρωπαϊκή πολιτική, μια νέα κατεύθυνση», σημείωσε.

«Αν δεν μπορούμε να επιτύχουμε αυτήν την αλλαγή εντός του Λαϊκού Κόμματος, τότε θα παρουσιάσουμε μια νέα πρωτοβουλία στην ευρωπαϊκή κομματική ζωή, διότι χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα αντίβαρο στην άνοδο της τάσης του (Γάλλου προέδρου Εμανουέλ) Μακρόν», πρόσθεσε.

Το ΕΛΚ ανέστειλε την συμμετοχή του κόμματος του Όρμπαν Fidesz στους κόλπους του πέρυσι εξαιτίας των ανησυχιών για τις λαϊκιστικές αντιμεταναστευτικές εκστρατείες του Όρμπαν και την διάβρωση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων υπό την διακυβέρνησή του.

Το θέμα είναι αν το κυβερνών κόμμα του, το Fidesz, θα μπορεί να έχει επίδραση στην μελλοντική κατεύθυνση του ΕΛΚ και αυτό θα καταστεί πιο σαφές τις ερχόμενες εβδομάδες, πρόσθεσε.

Ο Όρμπαν, σφοδρός πολέμιος της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη από την Μέση Ανατολή, την Ασία και τη βόρεια Αφρική, δήλωσε επίσης ότι το ΕΛΚ θα πρέπει να επιστρέψει στις συντηρητικές του ρίζες στα θέματα της μετανάστευσης, του παραδοσιακού οικογενειακού μοντέλου και την υπεροχή του πολιτισμού των χωρών.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει αν αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα συντηρητική ομάδα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν και επισήμανε ότι συναντήθηκε με τον Πολωνό σύμμαχό του, τον ηγέτη του κυβερνώντος Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι αυτήν την εβδομάδα.

Το ΕΛΚ έχει ανακοινώσει ότι θα έστελνε μια ομάδα «σοφών» για να ερευνήσει τις συνθήκες στην Ουγγαρία και να αποφασίσει αν το κόμμα αυτό θα διατηρήσει το Fidesz στις τάξεις του, μια διαδικασία η οποία ελπίζει ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του Ιανουαρίου ο νέος πρόεδρος του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Όρμπαν σημείωσε εξάλλου ότι δεν έχει δει κάποιο έγγραφο που να έχει καταρτιστεί από την ομάδα αυτή και δεν γνωρίζει επίσης αν υπάρχει κάποιο τέτοιο έγγραφο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης