Η Ουγγαρία θα παρατείνει έως την 1η Φεβρουαρίου την ισχύ των υφιστάμενων μέτρων για τον περιορισμό των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, τα οποία περιλαμβάνουν νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο Όρμπαν ανέφερε ακόμα πως θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση στα δευτεροβάθμια σχολεία της χώρας. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης άνοιξαν αυτή την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις 11 Νοεμβρίου έχουν κλείσει όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, τα οποία παραδίδουν πλέον μόνο φαγητά σε πακέτο, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 και έχουν απαγορευτεί όλες οι συγκεντρώσεις, καθώς ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει τη χώρα.

Ο Όρμπαν δήλωσε πως η Ουγγαρία έχει παραλάβει 80.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά του Covid-19, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

«Οι υφιστάμενοι περιορισμοί θα παραταθούν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου» επισήμανε ο Ορμπάν και πρόσθεσε πως έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 42.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός διευκρίνισε πως η οικονομική ανάκαμψη φέτος θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει η Ουγγαρία να εμβολιάσει τον πληθυσμό της.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, αν η κυβέρνηση βασιζόταν μόνο σε εμβόλια που έχουν παρασκευαστεί σε δυτικές χώρες, θα χρειάζονταν αρκετοί επιπλέον μήνες.

Ο Όρμπαν επέκρινε την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επαίνεσε τη Βρετανία, η οποία ακολούθησε τον δικό της δρόμο.

«Οι Βρετανοί, αντί να αφήσουν τις Βρυξέλλες να το κάνουν, διαπραγματεύτηκαν οι ίδιοι και βρίσκονται τώρα σε πολύ καλύτερη κατάσταση» δήλωσε ο Όρμπαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η ένδεια εμβολίων» έδειξε επίσης πως τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ασχολούνται με πολύ περισσότερα θέματα σε εθνική βάση, αντί να αφήνουν τις Βρυξέλλες να ενεργούν για λογαριασμό τους.

Η Ουγγαρία έχει συμμετάσχει στις προσπάθειες δοκιμών εμβολίων της Ρωσίας και έχει παραλάβει από νωρίς μικρές παρτίδες του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, ενώ συζητεί επίσης για εμβόλια με την Κίνα και το Ισραήλ.

Χθες, Πέμπτη, η Ουγγαρία είχε καταγράψει 334.836 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 10.325 θανάτους. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι νοσηλεύονται, λιγότεροι απ’ ό,τι σε προηγούμενα διαστήματα, αλλά το σύστημα υγείας εξακολουθεί να δέχεται πίεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης