Η Ουγγαρία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τον αμφιλεγόμενο νόμο που στρέφεται κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021, 15:32
Η Ουγγαρία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τον αμφιλεγόμενο νόμο που στρέφεται κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, τα σχέδιά της να διεξαγάγει δημοψήφισμα για θέματα προστασίας των παιδιών προκειμένου να αντιπαλέψει την πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με έναν νόμο ο οποίος, σύμφωνα με την Ένωση, εισάγει διακρίσεις σε βάρος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Εντείνοντας μια μάχη νοοτροπιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε την Κομισιόν ότι καταχράται τις εξουσίες της με το να θέτει υπό αμφισβήτηση τις πρόσφατες τροπολογίες στους νόμους της Ουγγαρίας για την εκπαίδευση και την προστασία των παιδιών. «Διακυβεύεται το μέλλον των παιδιών μας, δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό το θέμα» είπε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010 και αντιμετωπίζει εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο, παρουσιάζει τον εαυτό του ως υπέρμαχο των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών από τον δυτικό φιλελευθερισμό και έχει εντείνει την εκστρατεία εναντίον των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ.

Ένας νόμος κατά των ΛΟΑΤΚΙ, που τέθηκε σε ισχύ αυτόν τον μήνα, απαγορεύει τη χρήση υλικού που θεωρείται πως προωθεί την ομοφυλοφιλία και την αλλαγή φύλου στα σχολεία. Έχει προκαλέσει ανησυχία στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και έχει αυξήσει τις τριβές με την Κομισιόν.

Οι νομικές ενέργειες που ξεκίνησαν οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για τον νόμο αυτό θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη χρηματοδότηση της Βουδαπέστης από την Ε.Ε.

«Τις προηγούμενες εβδομάδες οι Βρυξέλλες επιτέθηκαν ξεκάθαρα στην Ουγγαρία για τον νόμο της για την προστασία των παιδιών. Οι ουγγρικοί νόμοι δεν επιτρέπουν τη σεξουαλική προπαγάνδα στα νηπιαγωγεία, στα σχολεία, στην τηλεόραση και στις διαφημίσεις» είπε ο Όρμπαν.

Δεν ανακοίνωσε πότε θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, αλλά είπε ότι θα περιλαμβάνει πέντε ερωτήσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν το αν οι Ούγγροι δέχονται για παράδειγμα το σχολείο «να μιλά για τη σεξουαλικότητα στα παιδιά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους», αν υποστηρίζουν «την προώθηση διαδικασιών επαναπροσδιορισμού του φύλου για τους ανήλικους» ή την «παρουσίαση χωρίς περιορισμούς στους ανήλικους μιντιακού περιεχομένου σεξουαλικού χαρακτήρα που επηρεάζει την ανάπτυξή τους».

Ο Όρμπαν κάλεσε τους Ούγγρους να απαντήσουν «όχι» σε όλες τις ερωτήσεις, οι οποίες παρουσιάζονται ως απαιτήσεις που η Ε.Ε. θέλει να επιβάλει στην Ουγγαρία.

Ο οικολόγος δήμαρχος της Βουδαπέστης Γκεργκέλι Καρακσόνι αντέδρασε σήμερα στην ανακοίνωση του δημοψηφίσματος εκτιμώντας πως πρόκειται για μια στρατηγική προκειμένου να στρέψει την προσοχή των Ούγγρων μακριά από άλλα θέματα. «Οργανώνω το δικό μου δημοψήφισμα» ώστε οι Ούγγροι να απαντήσουν τι σκέφτονται για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, την εγκαθίδρυση ενός «κινεζικού πανεπιστημίου» στην πρωτεύουσα και για την «πώληση των αυτοκινητοδρόμων», έγραψε ειρωνικά στο Facebook.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021, 15:47