Η Ουγκάντα θα μελετήσει το ενδεχόμενο να προσφέρει άσυλο στον έκπτωτο ηγέτη του Σουδάν Όμαρ αλ-Μπασίρ παρά το γεγονός ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του, δήλωσε σήμερα ένας υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ουγκάντα δεν θα απολογηθεί καθόλου για το ενδεχόμενο να εξετάσει ένα αίτημα από τον Μπασίρ», δήλωσε ο Οκέλο Όριεμ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντας, στο πρακτορείο Reuters στην Καμπάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπασίρ, 75 ετών, ο οποίος κυβέρνησε το Σουδάν για 30 χρόνια αφού κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα, ανατράπηκε από τον στρατό την περασμένη εβδομάδα έπειτα από μήνες διαδηλώσεων στου δρόμους.

Το ΔΠΔ έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μπασίρ για τον θάνατο 300.000 ανθρώπων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη διάρκεια μιας εξέγερσης στη δυτική επαρχία Νταρφούρ του Σουδάν πριν από δέκα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Όριεμ είπε πως ο Μπασίρ δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με την Καμπάλα για να ζητήσει ενδεχομένως άσυλο, αλλά πρόσθεσε πως δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να εξετάσει η χώρα το ενδεχόμενο χορήγησης πολιτικού ασύλου στον έκπτωτο Σουδανό ηγέτη.

Προσώρας δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από το ΔΠΔ στη Χάγη. Τα κράτη μέλη του ΔΠΔ, περιλαμβανομένης της Ουγκάντας, είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν κατηγορούμενους που εισέρχονται στην επικράτειά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης