Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν με αφορμή τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στους δύο προέδρους. Ο Χασάν Ροχανί ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να άρουν τις κυρώσεις με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε το συγκεκριμένο σενάριο. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να άρουν όλες τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή συνομιλιών, όμως η Τεχεράνη δεν έχει αποδεχθεί ακόμη την προσφορά λόγω της τρέχουσας «τοξικής ατμόσφαιρας», δήλωσε σήμερα ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ροχανί, μιλώντας κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκε για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, επεσήμανε πως συναντήθηκε εκεί με αμερικανούς αξιωματούχους κατόπιν επιμονής της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

«Ήταν ανοικτό για συζήτηση το ποιες κυρώσεις θα αίρονταν και (οι Ηνωμένες Πολιτείες) είπαν ξεκάθαρα πως θα άρουν όλες τις κυρώσεις», σημείωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

«Το Ιράν ήταν έτοιμο για διαπραγματεύσεις, αλλά όχι σε μια ατμόσφαιρα κυρώσεων και πιέσεων», υπογράμμισε ο ιρανός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η δράση δεν έγινε με τρόπο που να είναι αποδεκτός, πράγμα που σημαίνει πως μέσα στην ατμόσφαιρα των κυρώσεων και της ύπαρξης κυρώσεων και την τοξική ατμόσφαιρα της μέγιστης πίεσης, ακόμη κι αν θέλουμε να διαπραγματευθούμε με τους Αμερικανούς στο πλαίσιο 5+1, ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιο θα είναι το τέλος και το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης», δήλωσε.

Οι τιμές του αργού μειώθηκαν περαιτέρω μετά την πληροφορία αυτή. Είχαν μειωθεί και νωρίτερα μετά την ανακοίνωση της ταχύτερης απ’ ό,τι αναμενόταν ανάκαμψης της σαουδαραβικής παραγωγής και έπειτα από μια πληροφορία της εφημερίδας Wall Street Journal ότι η Σαουδική Αραβία συμφώνησε σε μια μερική κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη. Η τιμή του Brent ήταν κάτω από τα 62 δολάρια το βαρέλι.

Η απάντηση του Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε πως αρνήθηκε αίτημα της Τεχεράνης να άρει κυρώσεις σε αντάλλαγμα για τη διεξαγωγή συνομιλιών.

«Το Ιράν ήθελε να άρω τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σ’ αυτούς για να συναντηθούμε. Είπα, ασφαλώς, ΟΧΙ!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης