Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι είναι “έτοιμες” για απευθείας διαπραγματεύσεις με το Ιράν για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, απαντώντας στην Τεχεράνη που ανέφερε για πρώτη φορά αυτή την εκδοχή.

“Η απευθείας συνάντηση θα μπορούσε να επιτρέψει μια πιο αποτελεσματική επικοινωνία, που είναι επείγουσα για την επίτευξη γρήγορα μιας συμφωνίας”, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Με τον σημερινό ρυθμό προόδου της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν, δεν έχουμε πλέον χρόνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας”, προειδοποίησε.

Διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Απρίλιο στη Βιέννη και επαναλήφθηκαν το φθινόπωρο έπειτα από διακοπή πέντε μηνών για τη διάσωση της συμφωνίας στόχος της οποίας είναι να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Ωστόσο, διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας αυτής, η οποία επιτεύχθηκε το 2015 (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) ενώ οι Αμερικανοί, που αποχώρησαν από αυτήν το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, μετέχουν εμμέσως χωρίς ποτέ να έχουν συναντήσει έως τώρα τους Ιρανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του θα μπορούσε να αρχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον εάν αυτό ήταν απαραίτητο για την επίτευξη μιας “καλής συμφωνίας” για το πυρηνικό πρόγραμμα.

“Είμαστε έτοιμοι να τους συναντήσουμε άμεσα”, δήλωσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί από την αρχή ότι “αυτό θα ήταν πιο παραγωγικό”.

“Θα ήταν πολύ ατυχές να χαθεί αυτή η ευκαιρία” της διάσωσης της συμφωνίας του 2015 “χωρίς καν να συναντηθούμε απευθείας για να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας”, επέμεινε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να επιστρέψει στη συμφωνία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και είναι συνεπώς έτοιμος να άρει τουλάχιστον εν μέρει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, τις οποίες επανέφερε ο προκάτοχός του, αλλά υπό τον όρο το Ιράν από την πλευρά του θα επαναλάβει τους περιορισμούς που του επιβλήθηκαν στο ατομικό του πρόγραμμα, από το οποίο αποδεσμεύτηκε σταδιακά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης