Η διπλωματία των ΗΠΑ συνεχάρη χθες Δευτέρα τον Αλεχάντρο Γιαματέι για την εκλογική νίκη του και την επικείμενη ανάδειξή του στην προεδρία της Γουατεμάλας, εκφράζοντας τη βούληση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει τη συνεργασία με την επόμενη κυβέρνηση της χώρας της κεντρικής Αμερικής στο πεδίο της καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.

«Οι ΗΠΑ μοιράζονται με τη Γουατεμάλα μια βαθιά και ιστορική σχέση και αδημονούν να συνεχίσουν τη στενή εταιρική σχέση σε πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του αγώνα εναντίον των γενεσιουργών αιτίων της παράνομης μετανάστευσης», αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφεται από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μάικ Πομπέο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου τη σύναψη διμερούς συμφωνίας με τη Γουατεμάλα, διαβεβαιώνοντας ότι ουσιαστικά στο εξής η κεντροαμερικανική χώρα θα θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα» στην οποία οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να υποβάλουν τις πρώτες αιτήσεις τους.

«Αυτή η συμφωνία κλειδί θα βάλει τέλος στις δουλειές των κογιότ και των διακινητών», είχε προσθέσει, αναφερόμενος στα κυκλώματα που οργανώνουν τα ταξίδια των παράτυπων μεταναστών.

Ο Αλεχάντρο Γιαματέι, γιατρός 63 ετών, απέφυγε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να επεκταθεί όσον αφορά τη διμερή συμφωνία αυτή, που επικρίθηκε έντονα στη Γουατεμάλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποψήφιος της δεξιάς εξήγγειλε προεκλογικά ότι θα πατάξει τους κακοποιούς και τους διακινητές ναρκωτικών και ότι θα επαναφέρει σε ισχύ τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης