Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα επίσημα τις αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά τους ομήρους και υποστήριξε ότι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να διασώσει τους Αμερικανούς που κρατούνται όμηροι στο εξωτερικό, δεν θα καταβάλλει τα λύτρα που ενδεχομένως απαιτούν οι απαγωγείς.

Ο Ομπάμα επανέλαβε την θέση του ότι το να δίνει κανείς λύτρα σε τρομοκράτες θα θέσει σε κίνδυνο περισσότερους Αμερικανούς, ωστόσο τόνισε ότι θα διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο του που θα επικεντρώνεται στους ομήρους και τις οικογένειές τους όπως επίσης και θα συντονίζει τις προσπάθειες με τις άλλες χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις σχετικά με την αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη συντονισμού των αμερικανικών αρχών, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους αναγνώρισε ότι οι αμερικανικές αρχές πολλές φορές παραμέλησαν τις οικογένειες των Αμερικανών ομήρων, που βιώνουν έναν “εφιάλτη χωρίς τέλος” και υποσχέθηκε να μπει ένα τέλος σε αυτήν την “απαράδεκτη” κατάσταση.

“Αυτές οι οικογένειες δεν πρέπει ποτέ να νιώθουν ότι η ίδια τους η κυβέρνηση αδιαφορεί για εκείνες ή ακόμα και τις απειλεί” τόνισε ο Ομπάμα διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα κινδυνεύουν με την άσκηση δικαστικών διώξεων στην περίπτωση που αποφασίσουν να καταβάλουν τα λύτρα με στόχο την απελευθέρωση ενός συγγενή τους.

Το φθινόπωρο του 2014, η Νταϊάν Φόλεϊ, μητέρα του Τζέιμς Φόλεϊ, του δημοσιογράφου τον οποίο αποκεφάλισε τον Αύγουστο του 2014 η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αποκάλυψε ότι η οικογένειά της είχε απειληθεί με την άσκηση δίωξης εάν επιχειρούσε να καταβάλει λύτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια είχε δηλώσει ότι ένιωθε συντετριμμένη από τον τρόπο που οι αμερικανικές αρχές είχαν χειριστεί την υπόθεση και είχα καταγγείλει τη συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης: “μας είχαν απλά πει να έχουμε εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα απελευθερωνόταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, από θαύμα”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης