Η Ουάσιγκτον θα συνδράμει στην επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διαβεβαιώνει ο Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ενόψει της συμμετοχής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η πάγια θέση μας για την περιοχή είναι ότι αυτές οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται διπλωματικά, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν περαιτέρω προκλήσεις, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», τονίζει ο κ. Πάλμερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνει ότι η χώρα του ενθαρρύνει τα κράτη να επιλύουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και δηλώνει πως «οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων κρατών είναι ανώφελα προκλητικές».

Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ μοιράζεται με την Ελλάδα το όραμα να είναι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας», ενώ σημειώνει ότι η Ουάσιγκτον αναμένει από την Ελλάδα «να παίξει ηγετικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως έκανε στη σχέση της με τη Βόρεια Μακεδονία».

Αναφερόμενος, τέλος, στο ενδεχόμενο ανοίγματος από πλευράς ΕΕ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Πάλμερ εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική απόφαση τον Μάρτιο και μιλά για «στρατηγικό λάθος» σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης