Κεντρικό σχόλιο του DER SPIEGEL, τιτλοφορείται: «Η τρέλα του Τραμπ με την Ιερουσαλήμ» και υπότιτλο «Καιρός για την Ευρώπη ν΄αναλάβει την ειρηνευτική διαδικασία».

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερηφανεύεται πως είναι ικανός στην επίλυση διαφορών. Η απόφασή του όμως να μετακομίσει η αμερικάνικη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ θα προκαλέσει μόνο χαμένους. Ήρθε λοιπόν η ώρα της Ευρώπης να αναλάβει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση ανατολή», γράφει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια υποστηρίζει: «Στους Σιωνιστές ουδέποτε άρεσε η Ιερουσαλήμ. Για τον Theodor Herzl, πατέρα του Σιωνισμού, όνειρό του ήταν η πρωτεύουσα της χώρας να βρίσκεται στα βουνά Καρμέλ και να αντικρίζει τη Μεσόγειο. Ουδεμία σχέση με το Δυτικό Τείχος της Ιερουσαλήμ και όπως έγραψε γι’ αυτό: «Τι δεισιδαιμονίες και φανατισμός από κάθε πλευρά!».

«Στην Ιερουσαλήμ φυσικά βρίσκεται ήδη η έδρα του Κνέσετ – του ισραηλινού Κοινοβούλιου και το αρχηγείο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Αλλά ουδεμία χώρα έχει νοιώσει την ανάγκη να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία της, ενώ παρατηρείται ασυνήθιστη ομοφωνία στην εκτίμηση ότι το θέμα της πρωτεύουσας του Ισραήλ θα επιλυθεί μετά την επίτευξη επίσημης ειρηνευτικής συμφωνίας. Ύστερα είναι και οι Παλαιστίνιοι που θεωρούν την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά τους, τουλάχιστον αναφερόμενοι στο ανατολικό αραβικό τμήμα της πόλης, όπου κατοικεί και το ένα τρίτο του πληθυσμού της. Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ, είναι από τα πλέον περίπλοκα ζητήματα για την ειρηνευτική διαδικασία και αυτό μόνο εξηγεί το λόγο που έχει μείνει έξω από τα ως τώρα ειρηνευτικά σχέδια».

«Τώρα που ο Τραμπ έβαλε το κάρο μπροστά από το άλογο και αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ – επειδή το είχε υποσχεθεί προεκλογικά – ήταν βλακώδης κίνηση! Και δείχνει πως ο Τραμπ κάνει ακριβώς το αντίθετο από το να «δίνει λύσεις». Έδωσε στο Νετανιάχου ένα από καιρό αναμενόμενο δώρο, χωρίς να επιζητήσει ανταλλάγματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κίνηση που θέτει εκτός τις ΗΠΑ από το ρόλο του μεσολαβητή.

Το Ισραήλ συνεχίζει να αγνοεί τις απαιτήσεις για υποχωρήσεις και να κτίζει νέους οικισμούς για εποίκους.
Και οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται πως στο τέλος θα παραμένουν οι χαμένοι. Αφού ούτε το τελευταίο σχέδιο του γαμπρού του Τραμπ Jared Kushner, δεν περιέχει τα κύρια αιτήματά τους. Γιατί λοιπόν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις;

«Η απόφαση Τραμπ παράγει μόνο χαμένους. Οι ΗΠΑ είναι ένας απ΄αυτούς, θυσιάζοντας την αξιοπιστία τους στη Μέση Ανατολή».

«Η αντι-Ιρανική συμμαχία ανάμεσα στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο θα μπορούσε να διαλυθεί τώρα που ένας πολιτικός ερασιτέχνης, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας συγκλονίζει την περιοχή με τον δικό του πόλεμο στην Υεμένη, τον αποκλεισμό του Κατάρ και τη δόλια απόπειρα να ανατρέψει τον πρωθυπουργό του Λιβάνου».

«Ακόμη και οι Ισραηλινοί που τώρα πανηγυρίζουν, θα μπορούσαν να δουν τους εαυτούς τους στους χαμένους, λόγω της απόφασης Τραμπ, αποξενώνοντάς τους ακόμη περισσότερο από την Ευρώπη.
Χάρη στον Τραμπ, είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους πως η ειρηνευτική διαδικασία είναι άδεια φράση χωρίς να προωθείται πλέον».

«Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για εμάς – τους Ευρωπαίους, τους Γερμανούς – να εμφανίσουμε νέες ιδέες και νέες φόρμουλες, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Οι ιδέες αυτές θα πρέπει να αναπτυχθούν σε συνεργασία με μετριοπαθείς αραβικές χώρες, εκείνες που η παλιά εχθρότητα με το Ισραήλ ενοχλεί παρά βοηθά».

«Για τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Sigmar Gabriel, ο οποίος απαιτεί να είναι η Γερμανία πλέον απαιτητική σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η νέα κατάσταση στη Μέση Ανατολή του δίνει μια τέλεια ευκαιρία. Ουδεμία άλλη σύγκρουση θα ήταν τόσο σημαντική για την Ευρώπη όσο αυτή μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων».

Πηγή: Spiegel Online

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης