Από τη Λευκάδα στο αυστραλιανό κοινοβούλιο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014, 19:45


Aνταπόκριση από Αυστραλία: Μπάμπης Πετράκης

Η Μαρία Βαμβακινού είναι η πρώτη γυναίκα, ελληνικής καταγωγής, που κέρδισε την εμπιστοσύνη των Αυστραλών και ψηφίστηκε ομοσπονδιακή βουλευτής στη χώρα.

Ανήκει στη δεύτερη γενιά ομογενών, η οποία χαρακτηρίζεται ως «επιτυχημένη».

To who is who

Η κ. Βαμβακινού γεννήθηκε στον Άγιο Πέτρο Λευκάδας και το 1963 σε ηλικία τεσσάρων ετών μετανάστευσε με την οικογένειά της στην Αυστραλία. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με τα κοινά το 1975, όταν ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας απέλυσε τον πρωθυπουργό. Ήταν μια εποχή «πολιτικής αφύπνισης», όπως τονίζει χαρακτηριστικά και ίσως το μοναδικό συμβάν που μπορεί να θεωρηθεί ως «επανάσταση» για την Αυστραλία.

Μαθήτρια της 5ης Γυμνασίου τότε, παρά το νεαρό της ηλικίας της, αυτές οι στιγμές όχι μόνο την ενέπνευσαν, αλλά καθόρισαν την υπόλοιπη ζωή της. «Ήταν η πρώτη προεκλογική εκστρατεία στην οποία έλαβα μέρος», μας ανέφερε.

Συμμετείχε από τα 16 της χρόνια στο Εργατικό Κέντρο, στους αγώνες της Επιτροπής Μεταναστών για την επανεκλογή του πρώτου πρωθυπουργού των Εργατικών Κοφ Γουίτλαμ. Αργότερα, όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο, έγινε και επίσημα μέλος του Εργατικού Κόμματος. «Θυμάμαι με θαυμασμό και δέος τον πατέρα μιας φίλης μου, αλλά και άλλους συναγωνιστές του, που ήταν μέντορες για την νεολαία. Είχαν έντονη πολιτική δραστηριότητα στην Ελλάδα και όταν ήρθαν στην Αυστραλία, συμμετείχαν στα ελληνόφωνα τμήματα του Εργατικού Κόμματος και ήταν έμπνευση και σχολείο για όλους μας».

Το 1990 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στην περιοχή του Νόρθκοτ και από το 2001 εκλέγεται ως βουλευτής στις ομοσπονδιακές εκλογές. Είναι παντρεμένη με το δρ. Μιχάλη Μιχαήλ και έχουν δύο παιδιά, τον Σταύρο και την Στέλλα.

«Πώς βίωσα τη μετανάστευση»


Για το πώς βίωσε η ίδια η κα Βαμβακινού την μετανάστευση μας είπε: «Ήταν η εποχή του πρώτου μεταναστευτικού ρεύματος προς την Αυστραλία, κάτι που οργανώθηκε από τους Αυστραλούς κατόπιν λεπτομερούς σχεδιασμού και προγραμματισμού». Τότε γεννήθηκε η πολιτική του πολυ- πολιτισμού της Αυστραλίας και αναγνωρίστηκε η πολιτισμική και γλωσσική κληρονομιά των μεταναστών ως κάτι έντιμο και ωφέλιμο για την Αυστραλία.


H Aυστραλία τον καιρό της κρίσης

Με την ανάδειξη του Εργατικού Κόμματος εν έτει 2007 στην ηγεσία της αυστραλιανής κυβέρνησης, ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Πώς έζησε ως κυβερνητικό στέλεχος η Μαρία Βαμβακινού την κρίση, εκ των έσω; Πώς αντιμετωπίστηκε από την τότε κυβέρνηση, η κρίση στην Αυστραλία; Υπάρχουν διαφορές από την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα; Ακούστε τι δήλωσε:


To φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στην πολιτική


Η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής, παρακολουθεί πάντα με αγωνία τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, «έχουν γίνει πολλές συζητήσεις και στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας για την κρίση» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ωστόσο η ίδια εκφράζει έναν άλλο προβληματισμό ως προς το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στo πολιτικό προσκήνιο του τόπου: «Πώς είναι δυνατόν σε μια τόσο δημοκρατική χώρα, να επικρατούν πάντα στην πολιτική τρεις οικογένειες;» διερωτάται:


Η Χρυσή Αυγή και η άνοδος των ποσοστών της

Η κα. Βαμβακινού αναφέρθηκε και στο «φαινόμενο Χρυσή Αυγή» και την άνοδο των ποσοστών της. Ποια είναι η γνώμη των Αυστραλών;


Πρόσφατα, παρατηρήθηκε σε κάποιες εκδηλώσεις στην Αυστραλία η εμφάνιση κάποιων ατόμων, που παρουσιάζονται ως υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Ποια είναι η αντίδραση της ομογένειας;
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014, 19:49