Εκατοντάδες ήταν οι ομογενείς που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας για την συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Ιουλίου, η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, εκπρόσωποι της Κυπριακής Νεολαίας, αντιπρόσωποι οργανισμών της Ομογένειας και αρκετός κόσμος αψήφισαν το κρύο και τη βροχή και αφού διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά με πανό, σημαίες και πλακάτ έξω από το Τουρκικό Προξενείο, επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τους προέδρους της Δημοκρατίας Ελλάδος και Κύπρου, τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τόνυ Άμποτ, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Αυστραλίας Μπιλ Σόρτεν, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτώντας την απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από το κυπριακό έδαφος και ζητώντας από την τουρκική πλευρά να σεβαστεί επιτέλους τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία αγνοεί επιδεικτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου το απόγευμα, διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από τη ΣΕΚΑ η «ανθρώπινη αλυσίδα», έξω από την είσοδο της Πολιτειακής Βουλής. Με φωτογραφίες αγνοουμένων, με ελληνικές και κυπριακές σημαίες, με πλακάτ και πανό και κρατώντας αναμμένα κεριά, οι εκπρόσωποι των Ομογενειακών Ενώσεων και πλήθος συμπάροικων, ενημέρωναν τους περαστικούς γι’ αυτήν τη «μαύρη επέτειο» και την παράνομη τούρκικη κατοχή του κυπριακού εδάφους.

Την Κυριακή 20 Ιουλίου, αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων, που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου στο Σάουθ Μέλμπουρν, περισσότεροι από 800 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, για την πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μελβούρνης.

Η πορεία ξεκίνησε από την «Ελληνική οδό» Λόνσντεϊλ και κατέληξε στη Βουλή της Πολιτείας της Βικτώρια. Την κυβέρνηση της Βικτώρια εκπροσώπησε ο βουλευτής Γκράχαμ Βατ (η σύζυγος του οποίου είναι Κύπρια), ενώ την πολιτειακή αντιπολίτευση εκπροσώπησε η ομογενής σκιώδης υπουργός Τζένη Μικάκου. Την Κυπριακή Δημοκρατία αντιπροσώπευσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Τσιόλας, μεταφέροντας το μήνυμα του προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη, για την προσπάθεια της κυπριακής πλευράς, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, για την άμεση εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό πρόβλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρέστησαν επίσης:

  • η Ύπατη Αρμοστής της Κύπρου κα. Ιωάννα Μαλλιώτη
  • ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης
  • ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας Jim Wood
  • ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα κ. Κώστας Προκοπίου και
  • πολλοί άλλοι εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων.

Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Θεοδόσης Τσιόλας, αφού δήλωσε συγκινημένος από την παρουσία των ομογενών σε αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

O πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας Jim Wood μας είπε για το τριήμερο εκδηλώσεων για τον «Μαύρο Ιούλιο της Κύπρου»:

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα κ. Κώστας Προκοπίου, που είχε αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων δήλωσε:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης